O Αντώνης Σαουλίδης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝΑΛ και δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης Συκιών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο metafox.gr αναφέρθηκε με σαφήνεια στο όραμά του για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ένας από τους στόχους του είναι να συμβάλει στο να μπει η Θεσσαλονίκη σε αναπτυξιακή τροχιά και να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει σε διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους της οικονομίας. “Οι πόλεις μας χρειάζονται υποδομές, ο αγροτικός τομέας και οι επιχειρήσεις στήριξη, ώστε να βρουν τη θέση τους στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας” τόνισε ο κ. Σαουλίδης.
Αναλυτικά παρακάτω η συνέντευξη:
- Οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός χτυπούν διαδοχικά την κοινωνία. Πως αντιλαμβάνεστε την ψυχολογία του κόσμου και πως κρίνετε τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των κρίσεων;
Οι αλλεπάλληλες κρίσεις είναι η νέα κανονικότητα για όλον τον κόσμο και αυτό πρέπει να δημιουργήσει νέες προτεραιότητες σε κάθε κράτος. Εμείς έχουμε σαν χώρα τις δικές μας πάγιες αδυναμίες και οφείλουμε – αν θέλουμε να σταθούμε στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται – να αλλάξουμε πολλά πράγματα.
Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτεύεται με παλιές συνταγές και η διαχείριση που κάνει γίνεται πρωτίστως με όρους επικοινωνίας και μικροκομματικού συμφέροντος. Η δημοσιονομική δυνατότητα που αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει οφείλεται στη συνολικά διαφορετική προσέγγιση των κρίσεων από πλευράς Ε.Ε, γεγονός που της έδωσε περιθώρια μεγάλων δαπανών. Τα χρήματα αυτά δαπανώνται όμως αφενός με τρόπο που δεν στηρίζει όσους έχουν ανάγκη και αφετέρου χωρίς καμία μεταρρυθμιστική προοπτική. Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα κληθούμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό και τότε θα καταλάβουμε το μέγεθος της ζημίας. Ακόμη και το Ταμείο Ανάκαμψης – για να πάμε στο μέλλον – σχεδιάζεται με τρόπο που ευνοεί του «μεγάλους παίκτες» και κατευθύνεται σε έργα που δεν θα αλλάξουν την οικονομία και δεν θα οδηγήσουν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που είναι από χρόνια ζητούμενο.
Οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια άλλη κουλτούρα – με ανοιχτά δεδομένα, πληροφόρηση και προπάντων με δημόσιο διάλογο που θα οδηγεί σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας μέσω αλλαγών σε κράτος και οικονομία. Μετά την περιπέτεια της προ δωδεκαετίας πτώχευση κανείς δεν μπορεί να πει «δεν γνώριζα». Η Νέα Δημοκρατία, όπως και τότε, θα στείλει τον λογαριασμό στους επόμενους.
- Θα μπορούσατε να περιγράψετε ένα αρνητικό σενάριο για τον χειμώνα που έρχεται;
Συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός και ένταση στο Αιγαίο. Αυτό θα ήταν ένα αρνητικό σενάριο που θα έβαζε σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή και θα επιβάρυνε δυσανάλογα τα λαϊκά στρώματα. Εάν μάλιστα αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική της Ε.Ε και απαιτηθούν μέτρα συγκράτησης του δημοσίου χρέους, υψηλά πλεονάσματα και δημοσιονομική σταθερότητα, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας «μάθει» σε αλόγιστες δαπάνες χωρίς στόχευση και σχέδιο, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κοινωνία σε δραματικά δύσκολη θέση.
Για αυτό εάν δείτε οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν πλειοδοτούν αλλά αντίθετα είναι προτάσεις ενταγμένες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι πολιτικές που εφαρμόζονται σε χώρες της Ένωσης – για την ενέργεια, για την ακρίβεια, για το στεγαστικό ζήτημα και για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Προτάσεις με συνοχή, με σαφή σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Και το κυριότερο όλων – προτάσεις που διατυπώνονται έγκαιρα και με σαφήνεια.
- Ποιες είναι oι βασικές προτεραιότητες που έχει στο πρόγραμμα του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για μια καλύτερη Ελλάδα αλλά για μια πιο καλή και βιώσιμη Θεσσαλονίκη;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι κόμμα προοδευτικό και το πρόγραμμά του είναι σοσιαλδημοκρατικό. Στοχεύει στην κοινωνική συνοχή αλλά κοιτά ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη. Προτεραιότητά μας είναι
- Η εθνική κυριαρχία και ασφάλεια της χώρας
- Η ενεργειακή και επισιτιστική επάρκεια
- Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
- Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσα από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε κράτος και οικονομία
- Η ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας
- Ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου και η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η Ελλάδα, μια μεσαία χώρα της Ε.Ε δεν μπορεί να είναι μονίμως ένα καρυδότσουφλο που θα εξαρτά την πορεία της από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Πρέπει να φτιάξουμε μια χώρα ανθεκτική, μια χώρα που θα προβλέπει τις κρίσεις και θα είναι καλά προετοιμασμένη να τις αντιμετωπίσει και δεν θα τρέχει μονίμως να διαχειρίζεται τις αποτυχίες της.
Η Θεσσαλονίκη σε αυτό το σχέδιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, να συνδράμει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια, στην ενίσχυση του ΑΕΠ, στο ζωντάνεμα ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας
- Τι σημαίνει η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο; Τι στόχο έχει και πως θα ωφεληθούν οι δανειολήπτες;
Είναι ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προστασία των δανειοληπτών των δανείων σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Από το 2006 έως το 2009 χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, από τα πιστωτικά ιδρύματα σε 85.000 οικογένειες, στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Εξαιτίας της ακραίας ανατροπής της ισοτιμίας, οι δανειολήπτες αυτοί καλούνται τελικά σήμερα να πληρώσουν όχι μόνο υψηλότερους τόκους, αλλά και να επιστρέψουν ένα πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που έλαβαν και χρησιμοποίησαν για την αγορά της κατοικίας τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά την 15ετή σχεδόν εξυπηρέτηση των δανείων αυτών, συνήθως βέβαια μέσα από ρυθμίσεις, οι οφειλές από τα δάνεια παραμένουν πάντα υψηλές και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα και υψηλότερες του κεφαλαίου που τελικά έλαβαν και χρησιμοποίησαν οι δανειολήπτες.
- Σε μια πρόσφατη έρευνα με στοιχεία του ΣΕΒ, η Ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται η πιο «Αργή» ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. Με την ιδιότητα του νομικού μπορείτε να μας αναφέρτε ορισμένους από τους λόγους που συμβαίνουν αυτές οι καθυστερήσεις και τι έχει στο πρόγραμμα του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα μας;
Αργή απονομή δικαιοσύνης σημαίνει υπολειτουργία κοινωνίας και οικονομίας. Είναι ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής καθυστέρησης μαζί με τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Είναι δεδομένο ότι με τους ρυθμούς αυτούς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα. Ακόμη και το γεγονός ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα οφείλεται εν πολλοίς στο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο και στο χωρίς αρχή μέση και τέλος δικαιϊκό μας σύστημα.
Οι λόγοι αυτής της κατάστασης είναι πολλοί και απαιτείται σχέδιο σε βάθος. Πρώτα από όλα το δικαστικό σύστημα χρειάζεται υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Ένας δικαστικός στη Γερμανία μπορεί να έχει έως και 5-6 γραμματείς ενώ εδώ ένας υπάλληλος γραφείου μπορεί να υποστηρίζει αντίστροφα περισσότερους δικαστικούς. Χρειαζόμαστε κτιριακές υποδομές, εκσυγχρονισμό των λειτουργικών συστημάτων, ψηφιοποίηση παντού.
Αλλά και πέρα από αυτά χρειάζεται και μια ουσιωδώς μεταρρυθμιστική προσέγγιση. Έχουμε επιβαρύνει την απονομή της Δικαιοσύνης με άχρηστη γραφειοκρατία και τύπους. Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας είναι εργαλείο ανάπτυξης. Μια νομοθεσία στο σύνολό της απλή, κατανοητή, χωρίς αντιφάσεις και προσβάσιμη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατοχυρώνει τα δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων και διευκολύνει τη διοίκηση στη λήψη αποφάσεων. Κανόνες κατανοητοί για όλους και γρήγορη απονομή σημαίνει εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
- Το «αργό» δικαστικό σύστημα επηρεάζει και την υπόθεση των υποκλοπών; Πως κρίνετε την εξέλιξη της υπόθεσης; Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα έρθουν στην επιφάνεια τα πραγματικά κίνητρα της παρακολούθησης;
Η υπόθεση των υποκλοπών και οι σκιές που έχουν δημιουργηθεί είναι ξεκάθαρα πολιτική στρατηγική και επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από διαδικαστικού τύπου δικαιολογίες. Το «όλα στο φως» έχει γίνει «όλα στο σκοτάδι» με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις.
Ένα ζήτημα δημοκρατίας που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό, εδώ στην Ελλάδα επιχειρείται να υποβαθμιστεί σε δευτερεύον. Τα κίνητρα της παρακολούθησης όλοι οι Έλληνες τα καταλαβαίνουν και τα αντιλαμβάνονται και προφανώς δεν σχετίζονται με τίποτε από όσα έχουν προέλθει από κυβερνητικές πηγές. Η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων με αντιθεσμικές – παρακρατικές μεθόδους μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. Η προσπάθεια συγκάλυψης είναι απαράδεκτη – η φίμωση της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων Αρχών – της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής είναι ολίσθημα.
Τα θεσμικά ζητήματα, τα ζητήματα δημοκρατίας δεν είναι ασήμαντα. Σχετίζονται μεσοπρόθεσμα με την ποιότητα της διακυβέρνησης και εν τέλει με την ίδια την ευημερία του λαού.
- Έχετε χαρακτηρίσει τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ «αθηνοκεντρικά» κόμματα, υποστηρίζοντας πως «αντιμετωπίζουν την υπόλοιπη Ελλάδα ως δευτερεύον πεδίο συγκυριακών πολιτικών χωρίς συνεκτικό σχέδιο». Τι αλλαγές θα επιδιώξετε για τη Θεσσαλονίκη σε περίπτωση που εισέλθετε στη πολιτική και τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για εσάς;
Εάν δεν αλλάξουμε αυτήν την εγγενή παθογένεια του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος με ισχυρές πολιτικές αποκέντρωσης που θα επιδιώξουν την εν τοις πράγμασι ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, της πέραν της Αττικής Ελλάδα, τότε θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στον 21ο αιώνα. Οι πόλεις μας χρειάζονται υποδομές, ο αγροτικός τομέας και οι επιχειρήσεις στήριξη, ώστε να βρουν τη θέση τους στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η δημογραφική αποψίλωση ολόκληρων περιφερειών είναι γεγονός συγκλονιστικό και πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν πολιτικές αντιστροφής του φαινομένου.
Πως θα μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain; Πως θα κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους; Με ποια περιφερειακά σχέδια ανασυγκρότησης θα δώσουμε ζωή στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο; Ή για να το θέσω διαφορετικά – ως πότε θα είναι βιώσιμη μια χώρα που ο μισός πληθυσμός της είναι συγκεντρωμένος σε μία πόλη και το 20% του ΑΕΠ της παράγεται εκεί; Και η ίδια η πόλη των Αθηνών πόσο μπορεί να μεγεθυνθεί ακόμη χωρίς προβλήματα βιωσιμότητας;
Χρειαζόμαστε μια γενναία ανακατανομή των πόρων και αυτός είναι ένας βασικός δικός μου στόχος. Η Θεσσαλονίκη σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να γίνει καταλύτης λόγω του μεγέθους της αλλά και των προοπτικών της. Η επιτυχία της Θεσσαλονίκης μπορεί να καταστήσει εμφανή τα οφέλη μιας άλλης προσέγγισης. Αν η Θεσσαλονίκη αποκτήσει τις υποδομές που της αναλογούν, αν μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και η οικονομία της αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής, εάν καταφέρουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε διεθνώς εμπορεύσιμους κλάδους της οικονομίας τότε μπορεί ο «αθηνοκεντρισμός» να αντιληφθεί ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
Αυτή τη μάχη δίνω εδώ και αρκετά χρόνια – αυτή τη μάχη θα δώσω και από τα έδρανα της Βουλής εάν με τιμήσουν με την ψήφο τους οι συμπολίτες μου. Είναι μία μάχη που στοχεύει στην άμεση βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά ταυτόχρονα συνδέεται με την πορεία της χώρας συνολικά. Αυτό για μένα είναι πολιτική.
Διαβάστε περισσότερα: Δημήτρης Οικονόμου: Βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων