Μελάνι σε χαρτί 6 | Masterclass τεχνικών ζωγραφικής με μελάνη με τη Μαρία Γενιτσαρίου

Στο πλαίσιο της έκθεση “Μελάνι σε χαρτί 6″, η εικαστική καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου θα παραδώσει masterclass για τη χρήση της μελάνης στη ζωγραφική και τις εικαστικές τέχνες το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 -τελευταία μέρα της έκθεσης- στις 12:00 το μεσημέρι, στη  Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, ΑΘήνα).

Η γνωστή καλλιγράφος θα μιλήσει για τον τρόπο με το οποίο αξιοποιούνται διαφορετικά είδη μελάνης και τις χρήσεις τους στη σύγχρονη τέχνη και ιδιαίτερα στη ζωγραφική και το σχέδιο, ενώ θα επιδείξει τεχνικές χρήσης πένας και ιαπωνικών πινέλων.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν τα ακόλουθα θέματα:

– Η χρήση της μελάνης ως μέσου σχεδίου – ζωγραφικής.

– Είδη μελάνης και χρήσεις τους, με ιδιαίτερη αναφορά σε: Υγρή μελάνη – σινική- στερεή μορφή (στικ) – πάστα. Διαφορές στην ποιότητα και τρόποι χρήσης. Ιδιαιτερότητες και ανταπόκριση στις διάφορες επιφάνειες. Διαφάνεια, απορρόφηση κλπ. Συνδυασμός διαφορών ειδών μελάνης μεταξύ τους.

– Οι διαφορές της με τα υδατοχρώματα (Παρουσίαση των διαφορών τους σε ανθεκτικότητα, διαφάνεια, απορρόφηση, συντήρηση, κ.α.)

– Η χρήση πένας και ιαπωνικών πινέλων στο σχέδιο και ζωγραφική με μελάνη (παρουσίαση του τρόπου χρήσης με διάφορα είδη μελανιών σε διαφορετικά χαρτιά και άλλες επιφάνειες

Η εισηγήτρια θα δείξει ζωντανά τη χρήση των περισσότερων μέσων, ενώ θα διατεθεί περιορισμένη ποσότητα κάθε υλικού και διαφορετικών χαρτιών / επιφανειών στους ενδιαφερόμενους για επιτόπια δοκιμή με τη καθοδήγηση της κας. Γενιτσαρίου.

Το masterclass δεν απευθύνεται μόνο σε καλλιτέχνες, αλλά και σε φιλοτεχνο κοινό που θα ήθελε να μυηθεί στα μυστικά της σύγχρονης τέχνης με μελάνη.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στη Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα, ΤΚ 11851) και η είσοδος & συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Με την ευγενική Χορηγία των:

The paper place

Κατάστημα ειδών χειροτεχνίας

Evangelidis pens

Διαδικτυακή Υποστήριξη

ARTgrID | https://artgrid.gr

Χορηγός Φωτογράφισης

Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Fox24 | https://metafox.gr

Liberta News | https://liberta-news.gr

Σχετικά με την εισηγήτρια

Η Μαρία Γενιτσαρίου είναι εικαστικός με κύριο μέσο έκφρασης τη καλλιγραφία. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη σχολή Βακαλό, ζωγραφική και εικονογράφηση στο εργαστήριο του Αντώνη Απέργη στις σχολές Πετρά, ενώ ταυτόχρονα πειραματίζεται σε διάφορα ελεύθερα εργαστήρια προσπαθώντας να ανακαλύψει το προσωπικό εκφραστικό της μέσο. Από το 1993 ασχολείται με την Ελληνική καλλιγραφία. Με μέσον εργαλεία γραφής του χθες και του σήμερα χρησιμοποιεί αυτούσιες ή διασκευάζει αυτές τις γραφές μετατρέποντάς τες σε έργα τέχνης με μεγάλο αριθμό εκθέσεων στο ενεργητικό της ενώ ταυτοχρόνως τις διδάσκει σε σεμινάρια καλλιγραφίας. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και συλλογές διεθνών ιδρυμάτων εντός και εκτός Ελλάδας (σε μόνιμη έκθεση στα Κέντρο Καλλιγραφίας της Βιέννης, Αυστρία, και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη). Πιστεύοντας ότι η καλλιγραφία έχει αμέτρητες δυνατότητες εφαρμογών στο σήμερα αλλά αποτελεί ταυτοχρόνως ένα σημαντικό εργαλείο αυτοεξερεύνησης συμμετέχει σε προγράμματα προώθησής της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Μαρία Γενιτσαρίου συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective. Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/maria-genitsariou/

Σχετικά με την έκθεση Μελάνι σε Χαρτί 6

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες παρουσιάζουν την 6η διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και τη προβολή της στην Ελλάδα. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 9-18 Φεβρουαρίου 2023 (Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15. Θησείο 11851), αλλά είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID στη διεύθυνση https://artgrid.gr/iop6/

Instagram

#inkonpapergr

Facebook

@inkonpapergr ή  https://www.facebook.com/inkonpapergr

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.

Δημοφώντος 13-15, Θησείο

Τηλ.  210-7292564, 6936755550

www.chiliart.gr

email: marychiliart@gmail.com

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.