Ταϊλάνδη: Phuket- νησιά Phi Phi

Το Phuket είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ταϊλάνδης και βρίσκεται στο νότιο μέρος της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο και πιο αναπτυγμένο νησί της και έχει αρκετές εντυπωσιακές παραλίες και έντονη νυχτερινή ζωή. Εκεί υπάρχουν πολλά καταφύγια με ελέφαντες, τα οποία είναι αρκετά δημοφιλή, καθώς μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί τους, πράγμα το οποίο όμως μπορεί να είναι κακοποιήτικο για τα ζώα.

Παραλίες

Freedom Beach – Κατά την γνώμη μου η ωραιότερη παραλία του νησιού. Πηγαίνεις με μηχανάκι μέχρι ένα σημείο και μετά ακολουθείς ένα μονοπάτι με τα πόδια για μερικά λεπτά ώστε να κατέβεις στην παραλία. Η παραλία περιβάλλεται από φοίνικες και πράσινο και τα νερά είναι εντυπωσιακά.

Άλλες ωραίες παραλίες στο Phuket: Kata beach, Surin beach, Nai Thon beach

Πολλοί επιλέγουν να μείνουν στην Patong όταν επισκέπτονται το Phuket. – H παραλία εκεί δεν είναι ιδιαίτερα καλή και γενικότερα γίνεται χαμός από κόσμο, ειδικά το βράδυ. Έχει πολλά μαγαζιά για φαγητό, bar και club και αξίζει να μείνεις εκεί κυρίως αν σε ενδιαφέρει η νυχτερινή διασκέδαση.

● Καταφύγιο για ελέφαντες

Μια δημοφιλής δραστηριότητα για τους περισσότερους τουρίστες που επισκέπτονται το Phuket και γενικότερα την Ταϊλάνδη, είναι η επίσκεψη σε κάποιο καταφύγιο. Κάποια επιτρέπουν ακόμα να ανέβεις πάνω σε ελέφαντα, κάτι που έχει απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια, ενώ κάποια άλλα επιτρέπουν να τους ταΐσεις και να τους κάνεις μπάνιο με λάσπη. Το μπάνιο με λάσπη βοηθάει στο να προστατεύονται από τον ήλιο, όμως θεωρείται κακοποιητικό όταν συμβαίνει καταναγκαστικά στους ελέφαντες, στη συχνότητα δηλαδή που πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό τα γκρουπ τουριστών που επισκέπτονται ένα καταφύγιο. Θα σου πρότεινα να κάνεις μια καλή έρευνα πριν επιλέξεις να επισκεφθείς κάποιο από τα καταφύγια που θα βρεις. Γενικότερα, όσο λιγότερη αλληλεπίδραση σου επιτρέπεται να έχεις με τους ελέφαντες, τόσο περισσότερο ηθικό θεωρείται ένα καταφύγιο. Πολλές φορές οι ελέφαντες έχουν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση προκειμένου να ανταποκρίνονται στους επισκέπτες. Υπάρχουν κάποια, όπως το Phuket Elephant Sanctuary στο Paklok, στo οποίo σου κάνουν ένα μικρό μάθημα σχετικά με τους ελέφαντες και δεν επιτρέπεται να έρθεις σε επαφή μαζί τους παρά μόνο στην ώρα του φαγητού.

Θα πρότεινα 3-4 μέρες στο Phuket και μετά να συνεχίσεις από εκεί προς τα Phi Phi islands.

Τα νησιά Phi Phi είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ταϊλάνδη. Ανήκουν στην περιοχή του Krabi και αποτελούνται από μικρά νησιά, το Phi Phi Don, το Phi Phi Lee και μερικά ακόμη μικρότερα. Θα πάρεις το πλοίο από Phuket και θα μείνεις στο μεγαλύτερο νησί από τα δύο, το Phi Phi Don. Τα νερά σε εντυπωσιάζουν πριν καν φτάσεις στο λιμάνι. Φτάνοντας θα χρειαστεί να πληρώσεις 20 Baht (περίπου 50 λεπτά) περιβαλλοντικό φόρο ως ενίσχυση για την διατήρηση της καθαριότητας του νησιού και την διαχείριση των αποβλήτων. Οι παραλίες του νησιού είναι πανέμορφες, με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά. Είναι μικρό νησί επομένως δεν κυκλοφορούν μέσα μεταφοράς και μπορείς να το γυρίσεις με τα πόδια.

● Από εκεί να κάνεις σίγουρα ένα από τα τουρ στα Phi Phi islands. Προτείνω το πρωινό τουρ που ξεκινάει στις 6 το πρωί, ώστε να μην έχει ακόμα πολύ κόσμο και να πετύχεις άδεια την παραλία στο Maya bay. Είναι η γνωστή παραλία στην οποία έγιναν τα γυρίσματα για την ταινία “The Beach” με τον Leonardo di Caprio.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, μεγάλο μέρος του κατοικημένου τμήματος του Phi Phi Don καταστράφηκε από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Περίπου 4.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν και περίπου το 70% των κτιρίων στο νησί είχε καταστραφεί. Τα νησιά Phi Phi έχουν ανακάμψει αλλά απειλούνται πλέον από τον μαζικό τουρισμό. Με τη νότια Ταϊλάνδη να προσελκύει χιλιάδες περισσότερους τουρίστες κάθε μέρα, το οικοσύστημα απειλείται και εξαφανίζεται γρήγορα. Γι αυτό τον λόγο το κολύμπι στην παραλία στο Maya Bay απαγορεύεται.

Ο δημοφιλής προορισμός ήταν κλειστός για τους τουρίστες από τον Ιούνιο του 2018 με στόχο την αποκατάσταση των κοραλλιών και της θαλάσσιας ζωής της περιοχής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο κόλπος δεχόταν περίπου 5.000 επισκέπτες την ημέρα κατά μέσο όρο το 2018.

Η επαλειτουργία του “Maya Bay”, που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 22 με νέους κανόνες. Για παράδειγμα, τα πλοία δεν μπορούν να μπουν στον κόλπο και οι επιβάτες αποβιβάζονται σε μια προβλήτα στην πίσω μεριά του νησιού και να περπατήσουν ένα μονοπάτι 5 λεπτών ως την παραλία. Η παραμονή εκεί περιορίζεται σε 1 ώρα με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό 300 τουριστών κάθε φορά.

Καταδύσεις στα Phi Phi islands

Προτείνω 2-3 μέρες στα Phi Phi islands και αν έχεις αρκετές μέρες προτείνω και μερικά νησιά ακόμα: Koh Lipe (αντίστοιχα μικρό νησί) , Koh Lanta, Koh Samui (περισσότερο τουριστικό, με ωραίες παραλίες), Koh Tao (κοντά στο Koh Samui, πιο ήσυχο νησί, το προτείνω για καταδύσεις).

● Krabi

Το Krabi είναι μια επίσης δημοφιλής πόλη της Ταϊλάνδης, λιγότερο τουριστική απ’το Phuket. Βρίσκεται στη δυτική ακτή της, έχοντας ξεχωριστή φυσική ομορφιά και καταπράσινα βουνά. Η παραλία στο Ao Nang είναι το πιο τουριστικό μέρος στην περιοχή. Δεν τρελάθηκα με την συγκεκριμένη παραλία αλλά βολεύει να μείνεις εκεί σε σχέση με την πολύ ήσυχη πόλη του Krabi.

●Η παραλία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς αν είσαι στο Krabi είναι η Railay beach. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με πλοίο. Πηγαίνουν εκεί από το Ao Nang τα λεγόμενα Long Tail boats και η διαδρομή είναι περίπου 15 λεπτά.

Monkey trail

Μονοπάτι στο Ao Nang για πεζοπορία που καταλήγει στην παραλία. Στην διαδρομή βλέπεις πολλές παιχνιδιάρικες μαϊμούδες αλλά πρόσεχε γιατί αν κρατάς κάτι (ειδικά αν είναι φαγώσιμο) είναι πολύ πιθανό να στο κλέψουν μέσα απ τα χέρια χωρίς να το καταλάβεις.

●Μονοήμερο τουρ στον ναό Tiger Cave (Wat Tham Suea), Emerald pool, Krabi Hot Springs

Βρίσκεται στην κορυφή του βουνού. Το όνομα του ναού λέγεται ότι προήλθε από τις τίγρεις που ζούσαν στην κοντινή σπηλιά, και ότι ιδρύθηκε όταν ένας βουδιστής μοναχός πήγε στη σπηλιά για να διαλογιστεί. Η ανάβαση στον ναό απαιτεί πάνω από 1.200 σκαλοπάτια με μαϊμούδες σε όλη την διαδρομή, αλλά προσφέρει μαγευτική θέα στην κοιλάδα του Krabi και στον κόλπο του Phang Nga. Βρίσκεται περίπου μισή ώρα από το Ao Nang. Μια ώρα απ’ την σπηλιά του τίγρη βρίσκεται μια φυσική πισίνα οι και θερμές. Η επίσκεψη σε όλα αυτά μπορεί να χωρέσει στην ίδια ημερήσια εκδρομή.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.