Δ. Αγκαθίδου: «Είναι καιρός να εξασφαλίσουμε ένα πιο φωτεινό και ασφαλές περιβάλλον»

«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια να πετάει ευκαιρίες και να μεταθέτει στο μέλλον ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη βασικών υποδομών»

Η Δήμητρα Αγκαθίδου έχει χαράξει ουσιαστική πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, μελετά διαχρονικά τα προβλήματα της πόλης, ενώ έχει σταθεί υποστηρικτικά σε όσους βρέθηκαν δίπλα της.

Ενώνοντας δυνάμεις με το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, αποφασίζει να κάνει την εμπειρία της εργαλείο για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς πιστεύει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών της.

Σε συνέντευξη της στη Metafox.gr, η κα Αγκαθίδου υποστήριξε πως είναι έτοιμη να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να τους υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να αντιμετωπίζουν το αύριο με σιγουριά και αισιοδοξία.

Η συνέντευξη:

Πως πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων που αδιαφορούν για την πολιτική και καταφέρονται εναντίων των πολιτικών, προσωπικά πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη που επιθυμεί να συμβάλει στη διακυβέρνηση της χώρας και οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο. Έτσι με υψηλό αίσθημα ευθύνης και διάθεση να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο, με τις ικανότητες και την εμπειρία μου, ανταποκρίθηκα θετικά στην τιμητική πρόσκληση να ασχοληθώ ενεργά με την κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Έχοντας  ήδη αποδείξει ότι με ενδιαφέρει να συμμετέχω στα κοινά ενεργά, προσφέροντας έργο, έκρινα πως έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, στις επερχόμενες εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και τον Πρόεδρο μας  Νίκο Ανδρουλάκη που οδηγεί το κόμμα στο μέλλον, πιστός στις αρχές του κινήματος μας , στους οραματισμούς και τις επιθυμίες μας  για περισσότερη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

Έχετε εμπλακεί την πολιτική ζωή του τόπου από τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης για δύο συνεχόμενες θητείες. Τι σας άφησε αυτή η εμπειρία σχετικά με τη διαχείριση κοινωνικών ζητημάτων και τι εφόδια αποκομίσατε;

Έζησα και ζώ μέσα από κάθε πτυχή της ζωής μου το κοινωνικό, το οικονομικό ,το φυσικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Σαν φοιτήτρια, σαν επαγγελματίας, σαν μητέρα, σαν δημότης, σαν αιρετή. Δεν είμαι αποκομμένη από την πραγματικότητα. Ωστόσο η θέση μου σαν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του  Δήμου Θεσσαλονίκης με έκανε να γνωρίσω, από πολύ κοντά, ζητήματα ευαίσθητων ομάδων ανθρώπων όπως ηλικιωμένων μόνων και χωρίς πόρους, ΑΜΕΑ, γονειών παιδιών ΑΜΕΑ, άνεργων και μόνων μανάδων.

Η επαφή μας και ο καθημερινός διάλογος μαζί τους μου δίδαξαν, την ευγνωμοσύνη, την υπομονή, την πίστη. Προσπάθησα και κατάφερα να προσφέρω περισσότερες και ποιοτικές υπηρεσίες ανακούφισης, παρηγοριάς αλλά και λύσεις στα προβλήματά τους και κέρδισα την αναγνώριση και την εκτίμηση των συμπολιτών μου. Έτσι μπορώ να τους κοιτάξω στα μάτια και να τους υποσχεθώ ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο στην εκλογική μου περιφέρεια αλλά και στη χώρα.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σας και πως σκοπεύετε να τα διαχειριστείτε;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που ζουν και εργάζονται στην  Α΄ Θεσσαλονίκης δεν διαφέρουν σε γενικές γραμμές εκείνα των υπολοίπων μεγάλων πόλεων της χώρας. Η οικονομική κρίση και η πανδημία που ακολούθησε, όξυναν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και ειδικότερα όσα έχουν να κάνουν με την οικονομική τους κατάσταση. Ακολουθούν η Υγεία και η Παιδεία που συνεχίζουν να κατατάσσονται στους χρονίως πάσχοντες τομείς της Ελλάδας. Η απάντηση στα παραπάνω είναι μια ραγδαία ισόρροπη ανάπτυξη ώστε να καλυφθεί σύντομα το χαμένο έδαφος.  Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια να πετάει ευκαιρίες και να μεταθέτει στο μέλλον ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη βασικών υποδομών όπως είναι το metro, οι βελτίωση των συγκοινωνιακών δικτύων, η μετεγκατάστασή και αναβάθμιση της ΔΕΘ, η αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης με αύξηση του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Παράλληλα, χρειάζονται παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εστίες πρασίνου, οι κεντρικές πλατείες, τα παλιά ιστορικά κτίρια, η εκτεταμένη παραλιακή της ζώνη. Η πόλη πρέπει να αποκτήσει σύγχρονη ταυτότητα και αισθητική. Έργα πνοής ικανά να αντέξουν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο σημαντική κοινωνική πρόσκληση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα και πως αντιμετωπίζεται;

​Το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή με ότι αυτό συνεπάγεται. Η βελτίωση της καθημερινότητας τους, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες. Βγαίνοντας από μακρόχρονη οικονομική κρίση, ζώντας σε καθεστώς αβεβαιότητας, έχοντας δει βασικά τους δικαιώματα να καταστρατηγούνται, όντως υποχρεωμένοι να παλέψουν για την επιβίωση, είναι λογικό να έχουν εξαντληθεί. Είναι καιρός να τους εξασφαλίσουμε ένα πιο φωτεινό και ασφαλές περιβάλλον ώστε να αντιμετωπίζουν το αύριο με σιγουριά και αισιοδοξία.

Ποια είναι η θέση σας με το ζήτημα της ισότητας των φύλων στη χώρα μας; Έχουμε κάνει βήματα μπροστά;

Ανήκω σε ένα κόμμα το οποίο με σκληρή προσπάθεια και συνέπεια έκανε πράξη των ισότητα των φύλων την οποία θεωρεί βασική αρχή της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ, ήταν πολιτικός σχηματισμός που άλλαξε ριζικά το οικογενειακό δίκαιο και έκανε πράξη των ισότητα των φύλων καταργώντας αναχρονιστικούς νόμους και παραδόσεις. Με την πολιτική του πρακτική, διαμόρφωσε μια νέα, σύγχρονη αντίληψη για το ρόλο των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Όμως οι ανισότητες τα τελευταία χρόνια διευρύνονται και σ αυτό συμβάλλουν και οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων. Οι γυναίκες πλήττονται πρώτες από την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την περιθωριοποίηση. Είναι αντιμέτωπες με σοβαρά καθημερινά προβλήματα και φυσικά θύματα της ψυχολογικής και σωματικής βίας και άγριας κακοποίησης, φαινόμενα που βρίσκονται σε ανησυχητική έξαρση. Παράλληλα, οι δολοφονίες γυναικών  αυξάνονται δραματικά. Δεν μπορεί απλώς να μετράμε θύματα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, είναι αναγκαία η λήψη ουσιαστικών μέτρων με μετεξέλιξη και ενδυνάμωση των υπαρχόντων θεσμών, τη δημιουργία νέων και την ανάληψη  δράσεων από τα κέντρα εξουσίας

Ο δρόμος για την ισότητα δεν είναι ρόδινος αλλά τραχύς. Οφείλουμε όμως να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και να αλλάξουν οι στρεβλές αντιλήψεις για τον ρόλο των γυναικών στις κοινωνίες του παρόντος και του μέλλοντος.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για εσάς πριν πάει στις κάλπες;

Γεννήθηκα το 1968 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσα στην Κ. Τούμπα. Είμαι περήφανη μητέρα ενός γιου. Σπούδασα Αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική σχολή ΑΠΘ τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Είμαι μέλος του ΤΕΕ, ΣΑΘ και ΣΑΔΑΣ . Δραστηριοποιήθηκα  στον κατασκευαστικό κλάδο διατηρώντας ομόρρυθμη κατασκευαστική εταιρεία ιδιωτικών έργων. Επί σειρά ετών, διετέλεσα εκτιμήτρια ακινήτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών& Δανείων και στην Ε.Τ.Ε .

Από το 1993, διατηρώ το δικό μου γραφείο μελετών  εκπονώντας αρχιτεκτονικές μελέτες ιδιωτικών  και νοσοκομειακών έργων και παρέχοντας υπηρεσίες Συμβούλου Μηχανικού ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός.

Διετέλεσα μέλος του Δ.Σ της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. Συμμετείχα ως σύμβουλος τεχνικών έργων σε σχήματα εταιρειών Συμβούλων σε έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης. Εκλέχθηκα Δημοτική Σύμβουλος του Δ. Θεσσαλονίκης για δύο συνεχόμενες θητείες με τις παρατάξεις Χ. Αράπογλου (2006-2010) και Γ. Μπουτάρη ( 2010-2014) Υπηρέτησα τον Δ.Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε επιτροπές όπως  Δημαρχιακή επιτροπή, επιτροπή Τεχνικών έργων, Πολεοδομίας κλπ. Διετέλεσα πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης  ΚΕΔΗΘ (2011-2013) υλοποιώντας και προάγοντας κοινωφελή προγράμματα και δομές.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.