Τζένη Τσελεπή: Τι είναι το NLP Coaching

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι ένα σύνολο μεθόδων και εργαλείων που χρησιμοποιείται από πολλούς life coaches του εξωτερικού. Το τελευταίο διάστημα αρχίζει να γίνεται αρκετά δημοφιλές και στην Ελλάδα.  Η Τζένη Τσελέπη  είναι Master NLP Coach, πιστοποιημένη από το Τhe American Board of NLP και το ANLP International CIC. Είναι συντονίστρια ομάδων στο Κέντρο Αντλεριανής Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης.  Ασχολείται τόσο με ατομικές όσο και ομαδικές συνεδρίες, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και ομιλίες προσωπικής ανάπτυξης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Metafox.gr μας εξηγεί τι είναι το NLP Coaching και πως μπορεί να  χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιώσει την ζωή μας.

Τι είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP), που εφαρμόζεται και τι εργαλεία χρησιμοποιεί;

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP), είναι μια μεθοδολογία και ένα σύνολο πρακτικών εργαλείων που μας βοηθάει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στο υποσυνείδητο μας, να δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί, να συνειδητοποιήσουμε τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα μας, να εντοπίσουμε τα προγράμματα και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούμε εσωτερικά στο μυαλό μας, τα οποία οδηγούν τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα μας. Αυτή η εσωτερική βουτιά στο υποσυνείδητο, μας δίνει η δυνατότητα να επιλέξουμε τι είναι ωφέλιμο για εμάς και τι όχι ώστε να το αλλάξουμε, επαναπρογραμματίζοντας το μυαλό μας, που στην πράξη σημαίνει να έχουμε περισσότερες επιλογές, ευελιξία και καλύτερα αποτελέσματα. Το NLP είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό «εργαλείο» που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης και την ώθηση προς την προσωπική μεταμόρφωση. Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε τόσο πιο πολύ κατανοούμε τον εαυτό μας. Μεταμορφώνουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Επιπρόσθετα εργαλεία του Νευρογλωσσικού προγραμματισμού είναι η θεραπεία χρονογραμμής (Time-Line Therapy©) όπου απελευθερώνουμε αρνητικά συναισθήματα του παρελθόντος και η υπνοθεραπεία.

 Σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται το coaching με τη χρήση του NLP;

 Το NLP απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που μας παρέχει ο καταπληκτικός μας εγκέφαλος και θέλουν να εξελιχθούν προκειμένου να πάρουν το τιμόνι της ζωής στα χέρια τους και να ζήσουν μια ζωή με καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Ποια είναι η δική σας προσέγγιση στο coaching με τη χρήση του NLP και πως μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον να βελτιώσει τις δεξιότητες επικοινωνίας του και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του;

Με μία πλούσια εργαλειοθήκη από τεχνικές Νεύρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), Time-Line Therapy©, Hypnosis, Συναισθηματικής νοημοσύνης, mBraining© (Multiple Brains Integrative Techniques), Solution Focused, Life coaching, Mindfulness compassion, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα, με πρακτικά βήματα οι άνθρωποι που δουλεύουμε μαζί δημιουργούν τα αποτελέσματα που θέλουν είτε είναι στην επικοινωνία είτε σε κάποιο άλλο τομέα που νιώθουν ότι χρειάζεται βελτίωση. Μέσα από ατομικές, ομαδικές συνεδρίες, σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης υποστηρίζω ανθρώπους που θέλουν να εξελίσσονται ώστε να κατανοήσουν περισσότερο τον εαυτό τους, τις ανάγκες τους, να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη και να δημιουργήσουν τη ζωή που επιθυμούν και αξίζουν.

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα δει κάποιος στον εαυτό του μέσα απ το NLP Coaching;

Αρχικά θα αρχίσει να καταλαβαίνει τί γίνεται στα «παρασκήνια» του μυαλού του αποκτώντας τον έλεγχο στη ζωή του. Θα συνειδητοποιήσει ποια «πιστεύω» του βοηθούν ώστε να εξελιχθεί και θα απελευθερωθεί από όλα εκείνα που τον κρατάνε περιορισμένο σε καταστάσεις που δεν επιθυμεί. Θα μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του και να καθοδηγεί τις σκέψεις του έτσι ώστε να παίρνει πιο αποδοτικές αποφάσεις. Θα διευρύνει το πεδίο των επιλογών του. Θα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Θα επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά με τους άλλους. Θα εξασκηθεί σε τρόπους ώστε να διαχειρίζεται το άγχος και τις φοβίες. Τέλος με το NLP μπορεί να αλλάξει τη ζωή του σε όλα τα επίπεδα: προσωπικά, κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά.

Είναι η συγκεκριμένη μέθοδος διαδεδομένη στην Ελλάδα;

 Στη χώρα μας, το NLP, αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια κατακτά όλο και περισσότερο κοινό, σε κλάδους όπως της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας, του αθλητισμού, των πωλήσεων, του μάρκετινγκ.

Τι είδους εκπαίδευση απαιτείται για όποιον επιθυμεί να γίνει NLP Coach; Υπάρχει κάποια πιστοποίηση;

Υπάρχουν πιστοποιημένα προγράμματα NLP που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη εκμάθηση του συστήματος. Oι ενδιαφερόμενοι εκπαιδεύονται σε βάθος όχι μόνο για την προσωπική τους εξέλιξη αλλά και για το πως να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του σε επαγγελματικό πλαίσιο. Είναι σημαντικό, για κάποιον που θα αναζητήσει έναν NLP coach, να γνωρίζει αν είναι πιστοποιημένος και αν έχει τις κατάλληλες σπουδές.

Πώς μπορεί το NLP να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την επικοινωνία και τη συνεργασία σε ομάδες;

Οι τεχνικές NLP μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες να ξεπεράσουν τις περιοριστικές πεποιθήσεις, να διαχειριστούν το άγχος, την αναβλητικότητα και να επιτύχουν προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση ή πλαίσιο οι τεχνικές είναι εξατομικευμένες ώστε να πάρουν τα μέγιστα οφέλη

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.