CluBE- Συνάντηση για την Βιοικονομία

Το Cluster Βιοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) διοργάνωσε την δεύτερη συνάντηση της κοινοπραξίας του Ευρωπαϊκού Έργου BIOTRANSFORM, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη, και πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Μαΐου, στο Limneon Resort, στην Καστοριά.

📌 Το Ευρωπαϊκό Έργο BIOTRANFORM έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ανάπτυξης πολιτικών για την υποστήριξη των φορέων στην προσπάθεια να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα γραμμικά συστήματα οικονομίας που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, στα κυκλικά συστήματα. Στο έργο συμμετέχουν 10 οργανισμοί από 8 ευρωπαϊκές χώρες.

🤝 Στη συνάντηση, οι εταίροι του έργου εξέτασαν και παρουσίασαν την πρόοδο που έχει λάβει χώρα από την έναρξη του έργου, τον Οκτώβριο του 2022, και σχεδίασαν τα επόμενα βήματα. Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία και εισάγουν τη βιωσιμότητα σε τομείς που παραδοσιακά ήταν επιβαρυντικοί για το περιβάλλον.

βιοικονομία,περιβάλλον,καστοριά
βιοικονομία,περιβάλλον,καστοριά

🟢 Το CluBE είναι ένας από τους εταίρους του BIOTRANSFORM και είναι υπεύθυνο για μία από τις μελέτες περίπτωσης του έργου, εστιασμένη στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι περιορισμοί της γραμμικής οικονομίας και η ανάγκη για μετάβαση εξετάζεται στα πλαίσια του φιλόδοξου προγράμματος απολιγνιτοποίησης το οποίο προωθεί ήδη η Περιφέρεια.
🔗 Στο επίσημο δείπνο, που διοργάνωσε το CluBE, για τους εταίρους του έργου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, τη ΔΙΑΔΥΜΑ και σημαντικοί φορείς της περιοχής.
📍Οι εταίροι του έργου επισκέφτηκαν δυο επιχειρήσεις της περιοχής, LITHOS & DTS DITSIOS, όπου τους ξενάγησαν η κα Αλεξία Μηντσούλη και η κα Αθηνά Δίτσιου αντίστοιχα, οι οποίες επίσης παρευρέθηκαν στο δείπνο και συζήτησαν πιθανές συνεργασίες των φορέων σε μελλοντικά έργα με σκοπό την ανάπτυξη και την καινοτομία.
🔹 Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή και να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις. Η συνάντηση έκλεισε προσφέροντας τους βιολογικό Κρόκο Κοζάνης και τσάι με κρόκο, για να τους συνοδεύσει στο ταξίδι της επιστροφής!

βιοικονομία,περιβάλλον,καστοριά
βιοικονομία,περιβάλλον,καστοριά

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.