«Είναι καθήκον του κάθε καλλιτέχνη να θέσει τα δικά του ερωτήματα, να μεταφέρει τις δικές του ανησυχίες».
H Χριστίνα Μακροπούλου γεννήθηκε και διαμένει στην Αθήνα. Είναι Εικαστικός, μέλος του ΕΕΤΕ από το 2003 εγγεγραμμένη στο τμήμα ζωγραφικής, μαθήτευσε στο εργαστήριο των Δ. Φώτου και Κ. Αργύρη (1992) και αυτή την στιγμή σπουδάζει στο ΚΨΤ Επιμόρφωσης Ψυχοθεραπεία Μέσω Τεχνών με ειδικότητα Art Therapy. Έζησε στην Τήνο (1999-2014) και ερωτεύτηκε το κυκλαδίτικο τοπίο, το οποίο και αποτύπωσε στα πρώιμα έργα της. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα, εμπλουτίζοντας παράλληλα τη θεματολογία και το στυλ της. Έχει δείξει την δουλειά της σε δέκα επτά ατομικές και έντεκα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Τήνο, Λιβαδειά, Αθήνα κ.α.). Ασχολείται επίσης με εικονογράφηση παραμυθιών, τοιχογραφίες και την δημιουργική απασχόληση παιδιών.
Πότε και με ποια αφορμή συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να γίνετε καλλιτέχνης;
Καλλιτέχνης θα πει όλα όσα δεν είναι κ όλα όσα μιμούνται. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες ήρθαν πολύ αργότερα σαν κείμενο και φωτογραφία. Ανακάλυψα από πολύ μικρή ηλικία την αγάπη μου για την τέχνη, όταν ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με τα χρώματα. Από το δώρο των γονιών μου που ήθελαν να με ” ξεφορτωθούν ” δίνοντας μου τις πρώτες ξυλομπογιές και μπλοκ. Εκείνη την στιγμή ,σαν παραμύθι, άνοιξε μπροστά μου ένας καινούριος μαγικός κόσμος.
Με ποιες θεματικές έχετε ασχοληθεί; Πως και από τι εμπνέεστε;
Μου αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους, να αφουγκράζομαι την ψυχή τους, να καταγράφω τις κινήσεις τους ,για αυτό το λόγο έκανα σπουδή πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Παράλληλα με ηρεμεί πολύ η φύση και η θάλασσα. Αυτή την ηρεμία, την αρμονία του τοπίου προσπαθώ να μεταφέρω στα έργα μου. Επίσης μου προκαλεί ενδιαφέρον η arte povera για αυτό συλλέγω ανακυκλώσιμα αντικείμενα, για να τους δώσω καινούρια μορφή, διατηρώντας κάποιες φορές τη φθορά του χρόνου.
Τα έργα σας έχουν βιωματικά στοιχεία;
Τα έργα μου αποτελούν την φωνή μου. Από την πρώτη φορά που έπιασα μολύβι τα έργα είναι τα καρε καρε της ζωής μου.
Αναπτύσσετε σύμβολα στα έργα σας;
Χρησιμοποιώ τον συμβολισμό ως μέσον για να μπορέσω να εκφράσω βαθύτερες έννοιες ώστε να καλέσω τον θεατή να ερμηνεύσει τα δικά του σύμβολα.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης και των εικαστικών καλλιτεχνών σήμερα;
Στο Σήμερα που η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει τρομερές ανατροπές, οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση και ο πλανήτης καταστρέφεται, ιδανικά και αξίες έχουν χαθεί. Εκεί ακριβώς, πιστεύω ότι πρέπει να επέμβει η τέχνη, αφυπνίζοντας συνειδήσεις και δείχνοντας στους ανθρώπους δημιουργώντας καινούργια πρότυπα . Είναι καθήκον του κάθε καλλιτέχνη να θέσει τα δικά του ερωτήματα, να μεταφέρει τις δικές του ανησυχίες. Να μην ξεχνάμε ότι η τέχνη είναι πάντα για τον λαό.
Που πιστεύετε ότι είναι ο κατάλληλος χώρος να τοποθετηθούν τα έργα σας;
Τα έργα μου θα ήθελα να εκτίθενται σε οποιαδήποτε μέρος θα έχει πρόσβαση να τα δει ο άνθρωπος.
H Χριστίνα Μακροπούλου εκθέτει στην Αθήνα αυτό τον καιρό και μέχρι τη Κυριακή 16 Ιουλίου, σε μία έκθεση σε σύλληψη και επιμέλεια Πάρη Καπράλου με τίτλο “Άπειρες Μορφές”, η οποία λαμβάνει χώρα στον αθηναϊκό χώρο τέχνης Luminous Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) και είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00.
Eνημερωθείτε για την έκθεση ΕΔΩ