Κωνσταντίνα Σαμαρά: Η τέχνη θα πρέπει να μπορεί να αγγίξει τον κοσμο

Η Κωνσταντίνα Σαμαρά γεννήθηκε το 1977 στους Αμπελόκηπους Αττικης και είναι απόφοιτη της πληροφορικής. Το 2005 ξεκίνησε την ενασχόληση της ερασιτεχνικά με το σχέδιο υπό την αιγίδα του Δήμου Ιλιου με την Ευγενία Ψαρώνη. Το 2019 ολοκλήρωσε επιτυχως τον κύκλο μαθημάτων mixed media στην ακαδημία Powertex όπως και σεμιναρια Fabrik – fibers – textile και Χρωματολογίας.

Την ιδια χρονια ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής abstract μέσω της Λέσχης τέχνης Βορείου Ελλάδος με τον εικαστικό Χρήστο Λελούδη. Το 2022 παρακολούθησε κύκλο μαθημάτων (e-learning) στο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βιου Μαθησης του Εθνικου και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ζωγραφικη και Αυτοεκφραση» τα οποία και ολοκλήρωσε λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση.

Παρακάτω η συνέντευξη της Κωνσταντίνας Σαμαρά στη Metafox.gr:

• Πότε και με ποια αφορμή συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να γίνετε καλλιτέχνης;

Δεν υπήρξε κάποια στιγμή που όρισα τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη . Για μένα η ζωγραφική ήταν το μέσο να εκφράζω αυτό που νιώθω,  που βιώνω και σκέφτομαι. Μέσα από αυτό  να μπορώ να αλλάζω και να εξελίσσομαι.

Με ποιες θεματικές έχετε ασχοληθεί; Πως και από τι εμπνέεστε;

Ευτυχώς με τη ζωγραφική έχεις τη δυνατότητα να εκφράζεσαι ελεύθερα. Οπότε ότι μπορεί να μου δημιουργήσει συναίσθημα μπορεί να γίνει και εικόνα, ένα πορτραίτο η φύση ένα τοπίο  μια ανάμνηση ένα γεγονός.

• Τα έργα σας έχουν βιωματικά στοιχεία;

Αν με τη ζωγραφική αποτυπώνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας τότε ναι έχουν βιωματικά στοιχεία είναι αυτά που νιώθω το πως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα τους ανθρώπους τις καταστάσεις.

• Αναπτύσσετε σύμβολα στα έργα σας;

Ναι πολλές φορές το θέμα στα έργα μου μπορεί να είναι ένα λουλούδι ένα δέντρο ένα περιστέρι κάτι  που αντιπροσωπεύει μια έννοια μια ιδέα. Άλλες φορές πάλι κατά τη διάρκεια της δημιουργίας μέσα από ένα έργο εμφανίζονται συμβολισμοί και κρυμμένα νοήματα.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης και των εικαστικών καλλιτεχνών σήμερα;

Η τέχνη θα πρέπει να μπορεί να αγγίξει τον κοσμο να επιδρά στο κοινό  ερεθίζοντας τον εσωτερικό του κόσμο και ξυπνώντας συναισθήματα, ο ρόλος της είναι  να δημιουργεί ερωτήματα, αναζητήσεις και διεξόδους. Να αλλάζει και να μετατρέπει το σκοτάδι σε φως.

• Που πιστεύετε ότι είναι ο κατάλληλος χώρος να τοποθετηθούν τα έργα σας;

Εκεί που ο κάτοχος νιώθει καλύτερα πως ταιριάζει το έργο μου.

H Κωνσταντίνα Σαμαρά  εκθέτει στην Αθήνα αυτό τον καιρό και μέχρι τη Κυριακή 16 Ιουλίου, σε μία έκθεση σε σύλληψη και επιμέλεια Πάρη Καπράλου με τίτλο “Άπειρες Μορφές”, η οποία λαμβάνει χώρα στον αθηναϊκό χώρο τέχνης Luminous Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) και είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00.

Eνημερωθείτε για την έκθεση ΕΔΩ

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.