Ξαφνική εμπλοκή με την αποχή των συμβολαιογράφων – Την επόμενη Δευτέρα οι αποφάσεις

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αποχής -ή μη- των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους, καθώς φαίνεται να έχει προκύψει νέα εμπλοκή μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής.

Η… ώρα της κρίσης μετατίθεται τώρα για την επόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία οι συμβολαιογράφοι θα αποφασίσουν, στη Γενική τους Συνέλευση, εάν τελικά θα προχωρήσουν σε άρση της αποχής, όπως είχε συμφωνηθεί, ή θα τη συνεχίσουν επ’ αόριστον. Προ ολίγου, ωστόσο, η κυβέρνηση έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ότι η συμφωνία ισχύει ως είχε και ότι αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, δηλαδή η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την απόφαση της άρσης της αποχής, όπως προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή των συμβολαιογράφων.

Η υπόθεση περιπλέκεται αιφνιδιαστικά, καθώς τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης (με τις ηγεσίες των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί πολύωρες συναντήσεις την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, αντίστοιχα, μέχρι να επέλθει η ανακοινωθείσα συμφωνία) είχαν λάβει την απάντηση ότι ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των συμβολαιογράφων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, την Παρασκευή (σε συνέχεια του κοινού Δελτίου Τύπου που εξέδωσαν σχετικά με τη συμφωνία τα συναρμόδια Υπουργεία) ότι “θεωρεί ικανοποιητικές τις εξελίξεις μετά τις γενόμενες συναντήσεις στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα παρακολουθήσει στενά την τήρηση των συμφωνηθέντων, όπως αυτά αναγράφονται στο από 17/11/2023 κοινό Δελτίο Τύπου. Μετά την αποτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί προς τα μέλη των Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων την άρση και μη πραγματοποίηση της αποχής”.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης ανέμεναν σήμερα, Δευτέρα, η Συντονιστική να εξαγγείλει έκτακτη Γενική Συνέλευση, για ν’ αποφασίσει την άμεση αναστολή της αποχής, κάτι που δεν έγινε, ωστόσο. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Ξαφνικά, ωστόσο, προέκυψε μια ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών- Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του, Γεώργιος Ρούσκας, επικεφαλής και της Συντονιστικής που συμφώνησε με τους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “σας υπενθυμίζουμε ότι η αναγγελθείσα για τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 αποχή από τα καθήκοντά μας ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ, σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά την πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σώματος της 13ης Νοεμβρίου 2023. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, κατά την από 18.11.2023 έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα τη σύγκληση νέας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, η οποία θα εκτιμήσει τις εξελίξεις σχετικά με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων και θα λάβει νεότερες αποφάσεις, σύμφωνα με το ως άνω κοινό ανακοινωθέν της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.”.

Είχε προηγηθεί ένα παρασκήνιο, με πηγές από συμβολαιογραφικούς συλλόγους να διαρρέουν ότι η συμφωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία βρίσκεται “στον αέρα”, καθώς οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους, φέρονται να είχαν ενοχληθεί από κάποια δήλωση κυβερνητικού παράγοντα σχετικά με τη διαδικασία, πληροφορία ωστόσο, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά.

Ο… έξτρα “πονοκέφαλος”, ωστόσο, είχε προκύψει για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη (ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο). Ο κ. Φλωρίδης δέχθηκε σήμερα επιστολή από 400 αδιόριστους συμβολαιογράφους, οι οποίοι ζητούν άμεσα συνάντηση μαζί του, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού τους ως το τέλος του τρέχοντος έτους. «Αναρωτιόμαστε πως μπορούμε να συζητάμε για ψηφιακό εκσυγχρονισμό και απλούστευση των διαδικασιών, τη στιγμή που 400 νέοι συμβολαιογράφοι, θα έπρεπε προ πολλού να έχουμε διοριστεί και να εκτελούμε τα καθήκοντα μας, “ξεμπλοκάροντας” μεταβιβάσεις που έχουν παγώσει λόγω φόρτου εργασίας των εν ενεργεία συμβολαιογράφων» αναφέρουν στην επιστολή τους οι συμβολαιογράφοι, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη συμφωνία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.

Λίγο αργότερα, η ανακοίνωση του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών- Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου, η οποία εκτός του ότι μετέθεσε την έκτακτη ΓΣ από την Πέμπτη (οπότε και υπήρχε η πληροφορία ότι θα διενεργείτο), στην ερχόμενη Δευτέρα, τόνισε με έμφαση ότι οι συμβολαιογράφοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους κανονικά, χωρίς έστω ένα… hint της συμφωνίας, προκάλεσε έκπληξη και προβληματισμό στην κυβέρνηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε αμέσως μετά ανακοίνωση -την οποία συνυπογράφει και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης- στην οποία επαναλαμβάνει τα συμφωνηθέντα της περασμένης Παρασκευής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αφορμή κάποιες, χωρίς κανένα πραγματικό λόγο, αμφισβητήσεις της συμφωνίας που επήλθε με την Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο και σε όλα τα σημεία τη συμφωνία αυτή. Προφανώς, επιβεβαιώνουν αυτά που αφορούν τον τρόπο της εκκίνησης της συναλλαγής, της κατάρτισης, της υπογραφής και της υποβολής των συμβολαιογραφικών εγγράφων και της τήρησης και της χρήσης των αρχείων, των εγγράφων αυτών, καθώς και όσα ρητά αναφέρονται στο σημείο με τον τίτλο «Μελλοντικά ψηφιακά εργαλεία ή εφαρμογές»”.

Ένας άλλος παράγοντας ανησυχίας προέκυψε από κατά τόπους συλλόγους συμβολαιογράφων, όπως για παράδειγμα αυτών της Κρήτης, οι οποίοι σήμερα ανακοίνωσαν ότι κατέρχονται σε αποχή διαρκείας, με βάση τα προηγούμενα αιτήματα, τα οποία όμως έχουν ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Αυτή την ώρα επικρατεί “διπλωματικός πυρετός”, με τις δύο πλευρές (κυβέρνηση και συμβολαιογράφους) να επιχειρούν μια άτυπη επαναπροσέγγιση, ώστε να διαπιστωθεί πού έχουν προκύψει σημεία τριβής, με σκοπό να αρθεί η αποχή το συντομότερο δυνατό. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά όλα θα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, προς όφελος όλων των πλευρών και κυρίως των πολιτών, ιδίως μετά τις προφορικές διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων των συμβολαιογράφων πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι είχε συμφωνηθεί την περασμένη Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: Πρώτο θεμα

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.