ARC – Art Revisited Collective “Μεταβάσεις & Περάσματα”: Η Τέχνη ως Μέσο Επαναπροσδιορισμού

H συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective, o Ιδρυτής της και Επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος και οι φιλοξενούμενοι εικαστικοί καλλιτέχνες σας προσκαλούν στα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης της συλλογικότητας με τίτλο “Μεταβάσεις & Περάσματα” τη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ώρες 19:00 – 22:00 στη Luminοus Eye Gallery (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) σε συνεργασία με την ARTgrID, και με τη χορηγική υποστήριξη των Brainfood Εκδοτική και Εκδόσεις οξύ, Royal Talens, Rembrandt, Van Gogh.

Στην έκθεση δείχνουν τρέχουσα δουλειά τους τα μέλη της συλλογικότητας, προτείνοντας παράλληλα, στο φιλότεχνο κοινό, μικρό αριθμό guest artists των οποίων το έργο συνδιαλέγεται με μοναδικό τρόπο με το θέμα της.

Ο επισκέπτης θα δει έργα ζωγραφικής, κατασκευές, εικαστικό αντικείμενο, collage, καλλιγραφία, φωτογραφία, γλυπτική, ψηφιακή τέχνη. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 16-25 Φεβρουαρίου 2024, αλλά θα είναι διαθέσιμη μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr) για ένα μήνα.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος (Ελληνικά και Αγγλικά) ψηφιακός αναμνηστικός κατάλογος διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει: “Στην εποχή μας, έντονες αλλαγές επηρεάζουν τις ζωές μας, αποτελώντας μεταβάσεις και περάσματα σε νέες πραγματικότητες. Η καθησυχαστική ψευδαίσθηση μιας δεδομένης κανονικότητας υποχωρεί, οι παραδοσιακές ταυτότητες βρίσκονται υπό διαρκή αναθεώρηση. Kαλούμαστε να επινοήσουμε το ρόλο μας σε ένα φαινομενικά ανοίκειο περιβάλλον. Η παγκοσμιοποίηση και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις προκαλούν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, συνεπώς, την ανάμειξη πολιτισμών. Στον τομέα της τεχνολογίας, εξελίξεις αλλάζουν τον κόσμο πιο γρήγορα από οσο συχνά μας επιτρέπει η αντίληψη μας να κατανοήσουμε. Η γενετική εξασφαλίζει νέους τρόπους αναπαραγωγής αποδεσμεύοντας μας από τους βιολογικούς γονικούς ρόλους. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του χθες προσφεύγουν στη πολιτική ορθότητα και το δικαιωματισμό, που μοιάζει περισσότερο να φαλκιδεύουν το παρόν, παρά να εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους, με την ενσωμάτωσή τους στη ζωή μας. Στο δοκίμιο του “Το Ανοίκειο” ο Sigmund Freud στις αρχές του περασμένου αιώνα (“Das Unheimliche” στο πρωτότυπο, κυκλοφορεί σε βιβλίο και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις “Οξύ”), αναφέρεται στο ανοίκειο ως μια αίσθηση αποξένωσης, η οποία προκαλείται όταν κάτι γνωστό, οικείο ή καθημερινό αποκτά μια ανησυχητική, απόκοσμη ή απειλητική διάσταση, επειδή αγνοήθηκε ή ξεχάστηκε επί μακρόν. Η αίσθηση του ανοίκειου προκύπτει όταν αντιμετωπίζουμε κάτι που ανατρέπει τις συνηθισμένες μας προσδοκίες για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία μη γραμμική εξελικτική πορεία, μια εποχή αποδόμησης, σύγχυσης και υλιστικής προσήλωσης, καλούμενοι να αναστοχαστούμε για τον πολιτισμό μας και να επιδιώξουμε επανασυνδέσεις που θα μας οδηγήσουν σε έναν καλύτερο μέλλον. Πρέπει ίσως να αναλογιστούμε πως όλα τούτα είναι μόνο ανθρώπινα, είναι το είδωλο μας και οι αντηχήσεις μας στα οποία εμείς μόνοι πρέπει να δώσουμε την απάντηση“.

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες και μέλη της συλλογικότητας Άννα Γκιώτη, Αγγελική Κουρμουλάκη, Dorothée Mesander, Foti Kllogjeri, Δημήτρης Γαλανάκης, Αμαλία Κορωνάκη, Ηλίας Κασσελάς, Μαρία Γενιτσαρίου, Γιώτα Τζότζολη, Ελένη Τσοτσορού, Κώστας Μίχος, Όλγα Μπαρμάζη και οι guest artists Εύα Αναστοπούλου, Γωγώ Πιτσόκου, Στελλα Κυριακού, Δημήτρης Πατεράκης, Βασιλική Πεχλίδου, Georgia Koukoula, Λένα Σπάνια, Έφη Μαμμωνά.

Ώρες / Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα είναι διαθέσιμα από τον χώρο τέχνης βιβλία των εκδόσεων “Οξύ” και της Brainfood σχετικά με τη τέχνη και την αισθητική, καθώς επίσης το βιβλίο «Ανοίκειο» στο οποίο βασίστηκε μέρος της τεκμηρίωσης της έκθεσης.

Instagram

#arcgreece

Το φόντο του υλικού επικοινωνίας & προβολής της έκθεσης είναι λεπτομέρεια έργου της Όλγας Μπαρμάζη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΏΣΗ

Τη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα ημερίδα αποτελούμενη από 3 διακριτά σεμινάρια και workshops με επίδειξη και ελεύθερη χρήση υλικών, των Ηλία Κασσελά, Dorothée Mesander, Foti Kllogjeri.

Συγκεκριμένα:

– Η διεθνώς αναγνωριοσμένη κολλαζίστρια Dorothée Mesander θα παραδώσει masterclass και με τη καθοδήγηση της workshop αναλογικού κολλάζ.

– Ο διεθνώς διακεκριμένος ακουαρελίστας Foti Kllogjeri θα παραδώσει σεμινάριο & workshop με σύγχρονες μεθόδους αποιτύπωσης στην ακουαρέλλα, με έμφαση στα χρωματικά επίπεδα και τεχμνικές που επιτρέπουν την αποτύπωση ακουαρέλλας σε μερικά λεπτά, τη τρισδιάστατη εστίαση στο θέμα του πίνακα, και άλλες σύγχρονες τεχνικές με χορηγία υλικών των Royal Talens (https://www.royaltalens.com) και Rembrandt (https://www.royaltalens.com/en/brands/rembrandt/).

– ο Ηλίας Κασσελάς με βάση τη πολυπλοκότητα και το πολυεπίπεδο του έργου του θα προσεγγίσει θέματα σχεδίου και σύνθεσης στη Σύγχρονη Τέχνη, τις εκλεκτικές συγγένειες τέχνης και εικονογράφησης, και, θέματα εφαρμογής αυτόματης γραφής και συμβολισμών, σε διάλογο με τον Επμελητή Τέχνης Πάρη Καπράλο.

Η ημερίδα απευθύνεται αποκλειστικά σε ζωγράφους & εικονογράφους, οποιουδήποτε ύφους και επιπέδου και θα διεξαχθεί στην Ελληνική γλώσσα. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης αποστείλτετε email στη διεύθυνση artistsartgrid@gmail.com με θέμα “WORKSHOP”.

Σχετικά με την ARC -Art Revisited Collective

H ARC -Art Revisited Collective είναι μία συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 στη Θεσσαλονίκη από εικαστικούς καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η συλλογικότητα είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο.Στην συλλογικότητα εμφιλοχωρεί κάθε είδος και ύφος τέχνης. Τα περισσότερα μέλη έχουν διαγράψει σημαντική προσωπική πορεία στον χώρο της τέχνης, όπως και ο συνιδρυτής επιμελητής της, πριν την ξεκινήσουν ως συλλογικό όχημα. Μέσω αυτής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινά projects και συχνά απαντούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας, ατομικά και συλλογικά, στις προκλήσεις της εποχής. Πληροφορίες:: https://artgrid.gr/arcgreece/

Σχετικά με την ARTgrID

H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών. Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Σχετικά με τη Brainfood Εκδοτική

Η Brainfood Εκδοτική, με εμπειρία είκοσι και πλέον χρόνων, ασχολείται με την παραγωγή περιεχομένου και την έκδοση βιβλίων γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, έχοντας τον απαιτητικό αναγνώστη στο επίκεντρο των επιλογών της. Διαθέτει τα εκδοτικά σήματα «Οξύ» (Λογοτεχνία ενηλίκων, δοκίμια, comics, escape books), «Η Τέχνη της Ζωής» (Αυτογνωσία, αυτοβελτίωση, ψυχολογία, «Φουρφούρι» (παιδικά-εφηβικά βιβλία, βιβλία για γονείς) και «Archive» (ιστορικά, επιστημονικά βιβλία), εξειδικεύοντας μέσα από αυτά το περιεχόμενο των εκδόσεών της.Το «Ανοίκειο» του πολυγραφότατου και επιδραστικού νευρολόγου, εισηγητή της ψυχανάλυσης και ρηξικέλευθου αναλυτή, του Ζίγκμουντ Φρόιντ, κυκλοφορεί στο πλαίσιο της σειράς ΕΠΙΛΕΚΤΑ, των εκδόσεων Οξύ (https://brainfood.gr/ekdoseis/non-fiction/epilekta/). Πληροφορίες: https://brainfood.gr/

Σχετικά με τη Luminous Eye

Χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία, που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί. Σε ένα φιλικό, φωτεινό, σύγχρονο χώρο, με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάντα στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων της, δίνοντας το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες: https://luminouseye.net

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.