Χαρδαλιάς: Ήρθε η ώρα να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους

«Έχουμε την υποχρέωση να τρέξουμε γρήγορα, υπεύθυνα και παραγωγικά, ώστε τα επόμενα πέντε χρόνια να αποτελέσουν μια περίοδο δημιουργικών ανατροπών και μεταρρυθμίσεων». Με αυτά τα λόγια άνοιξε τις αρχαιρεσίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ως προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης για την Εκλογή των Μελών Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.


Ο περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε ότι η έναρξη της θητείας των νέων περιφερειακών αρχών αποτελεί την ευκαιρία για την ουσιαστική εφαρμογή της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης -«ήρθε η ώρα να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους», όπως είπε χαρακτηριστικά- με αποσαφηνισμένους ρόλους και αρμοδιότητες, αλλά και με άμεση συνεργασία όλων των θεσμικών επιπέδων της Πολιτείας.

Αναλύοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό του για την επόμενη πενταετία, ο κ. Χαρδαλιάς επικεντρώθηκε στη «μητροπολιτικότητα» της Περιφέρειας Αττικής -«μια έννοια που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη», όπως τόνισε- ως βάση για τη θέσπιση ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πόρων, προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμες λύσεις σε μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, η ασφάλεια, η διαχείριση των απορριμμάτων και η κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής η οριζόντια εποπτεία και η συνεπαγόμενη ευθύνη όλων των υπό υλοποίηση μητροπολιτικών έργων, ώστε αυτά να ολοκληρώνονται εγκαίρως προς όφελος των πολιτών. «Στην Αττική είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κι έχουμε την ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε τολμηρά μπροστά. Μητροπολιτικά, διαδημοτικά και τοπικά. Για να πραγματοποιήσουμε μεγάλα, γρήγορα και σταθερά βήματα, προς όφελος και των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου. Αξιοποιώντας με διαφάνεια και εντιμότητα και το τελευταίο ευρώ που μας εμπιστεύονται. Ισότιμα, με προτεραιότητα όμως στις γειτονιές με τα μεγαλύτερα ανοικτά ζητήματα, με έμφαση στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να θεσπίσει τα απαραίτητα νομοθετικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.