Τζιτζικώστας: Για πρώτη φορά το 1/3 των πόρων του ΕΣΠΑ είναι στις 13 Περιφέρειες

“Σταθμό” χαρακτήρισε τη Γενική Συνέλευση για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην κεντρική ομιλία του, επειδή, όπως τόνισε, διεξάγεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, που έχει έντονα μεταβατικά χαρακτηριστικά προς μία νέα πολιτική εποχή.

“Μια πολιτική εποχή, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, μέσα σε μία περίοδο μεγάλων και αλλεπάλληλων προκλήσεων”, εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι “τα τελευταία χρόνια ο κόσμος άλλαξε και θα συνεχίσει να αλλάζει και χρειάζονται νέες ιδέες και νέα πολιτικά εργαλεία για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”.

Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά:
1.Πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης θητείας, κάτι που δεδομένα δίνει και απολογιστικό χαρακτήρα. Αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε πόσα πράγματα πετύχαμε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά και που πρέπει να εστιάσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

2.Αποτελεί το βήμα οριοθέτησης του οράματος για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, αλλά και τους νέους στόχους, τους οποίους οι Περιφερειάρχες θα διαμορφώσουν μαζί.

“Το πιο σημαντικό είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να κοιτάξουμε στο μέλλον, να είμαστε διαμορφωτές των εξελίξεων. Όπως ακριβώς κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι 13 Περιφέρειες, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις. Από την πανδημία και την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, στην κλιματική κρίση και στη δίνη του πολέμου στη γειτονιά μας, που γέννησε νέες κρίσεις, όπως η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και κυρίως στην κοινωνία. Μέσα σε αυτό τον ασφυκτικό κλοιό, όπου η ‘μη κανονικότητα’ έγινε ο κανόνας, οι 13 Περιφέρειες της χώρας ανέλαβαν ευθύνες και υλοποίησαν δράσεις που εκτείνονται και πέρα από την καταστατική αποστολή τους και κατάφεραν να σταθούν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, δίπλα στους πολίτες, δίπλα σε αυτούς που είχαν ανάγκη. Το κάναμε στην υγεία με την πανδημία, το κάναμε στην οικονομία με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το κάναμε στην κοινωνία με την αλληλεγγύη προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι κρίσεις αυτές ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τον σύγχρονο και κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών για την κοινωνία, την οικονομία, την ίδια τη χώρα. Έναν ρόλο που δεν είναι παθητικός. Δεν είναι ρόλος απλής διαχείρισης. Αλλά είναι ένας ρόλος ενεργού σχεδιασμού και συμμετοχής με καταλυτικό χαρακτήρα και κρίσιμο αποτύπωμα”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στην επίτευξη των πιο σημαντικών στόχων της ΕΝΠΕ και των Περιφερειών τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής:
–Τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 είναι τα μεγαλύτερα που έχουν εγκριθεί ποτέ. Για πρώτη φορά το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ είναι στις 13 Περιφέρειες. “Αυτό δεν είναι κάτι που μας χαρίστηκε, αλλά το κερδίσαμε με το σπαθί μας, το κερδίσαμε όλοι μαζί με πολλή δουλειά και διεκδίκηση, με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που δείξαμε, με τα έργα που υλοποιήσαμε σε κάθε γωνιά σε κάθε Περιφέρεια, με την εκτόξευση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων που πετύχαμε”, σημείωσε.

-Για πρώτη φορά η ΕΝΠΕ πέτυχε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να εφαρμόσει οριζόντια και στις 13 Περιφέρειες της χώρας δράσεις του ΕΣΠΑ, με τις οποίες μειώνεται η γραφειοκρατία και γίνεται καλύτερη και ταχύτερη την εξυπηρέτηση των πολιτών.
-Η ΕΝΠΕ λειτούργησε με εξωστρέφεια, πήγε στην ελληνική περιφέρεια, ήταν παρούσα στην ακριτική Ελλάδα, “εκεί που χτυπάει πάντα πιο δυνατά η ελληνική καρδιά, εκεί που η σημαία μας κυματίζει πάντα λίγο πιο ψηλά. Και παρά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, βρεθήκαμε από τη δοκιμαζόμενη Βόρεια Εύβοια, στην Ήπειρο, έως και την ακριτική Ρόδο και το Καστελλόριζο. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια. Θα είμαστε παντού σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας”.
–Κατοχύρωση του ισχυρού ρόλου και λόγου των Περιφερειών. Με συνεχή παραγωγή έργου και συγκεκριμένες προτάσεις, από τις Επιτροπές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Με την εδραίωση της σύγχρονης παρουσίας στο διαδίκτυο και σε όλα τα ψηφιακά μέσα και πλατφόρμες. Με καθοριστική συμβολή, μέσα από επιχειρήματα και την παρουσία των Περιφερειών στη Βουλή, σε όλα τα σημαντικά νομοσχέδια. “Ενώ, όπου και όποτε χρειάστηκε, βάλαμε φρένο σε ανέφικτες ή και παράλογες απαιτήσεις Υπουργείων, που ήθελαν να ξεφορτώσουν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς πόρους, αλλά τελικά και χωρίς επιτυχία”.
–Η ΕΝΠΕ ήταν στην πρώτη γραμμή όταν η πατρίδα είχε ανάγκη. Οι Περιφέρειες έφεραν πρώτες σε όλη την Ελλάδα μάσκες και υγειονομικό υλικό στην έναρξη της πανδημίας. Συντόνισαν την ανθρωπιστική βοήθεια σε στιγμές μεγάλων κρίσεων, στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Βόρεια Εύβοια, ακόμα και στον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.

“Όλα αυτά, τα πετύχαμε μαζί, ενωμένοι. Γι’ αυτό για ακόμα μία φορά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους απερχόμενους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, που με πολλή δουλειά, με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα, με ουσιαστικό έργο, συνέβαλλαν καθοριστικά σε όλα αυτά που καταφέραμε, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στη νέα περίοδο της ΕΝΠΕ, που αρχίζει σήμερα με την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε πολλή και κρίσιμη δουλειά και στους τομείς που αποτελούν την τομή μεταξύ μίας εποχής που φεύγει και μίας εποχής που έρχεται. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το ξερίζωμα της γραφειοκρατίας, η ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τα μικρά και μεγάλα έργα στις υποδομές, είναι οι προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε. Και εδώ η ματιά μας πρέπει να είναι καθαρή, γιατί δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να πετύχουμε. Θα έχουμε μία και μόνη ευκαιρία να οδηγήσουμε το τρένο της εξέλιξης, που κινείται με ταχύτητες οι οποίες ήταν αδιανόητες σε άλλες εποχές. Και οι πολίτες απαιτούν από εμάς ένα πράγμα: Να δίνουμε λύσεις και να είμαστε παραγωγικοί και ουσιαστικοί, χωρίς να μπαίνουμε σε άγονες αντιπαραθέσεις, χωρίς διαιρέσεις, εξαιρέσεις και διαχωρισμούς. Το κλειδί είναι η συνεργασία. Η συνεργασία μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Η συνεργασία με τους Δήμους. Η συνεργασία με τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους φορείς, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, την ίδια την κοινωνία. Για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε πολιτικές και στρατηγικές, που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω. Για να αξιοποιούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Για να δίνουμε λύσεις στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Και βέβαια, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεργασία μας και με την κεντρική Πολιτεία. Και πλέον όλοι έχουμε την ωριμότητα να αντιληφθούμε ότι με την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση, μας ενώνει ένας κοινός στόχος: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών και η βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί έσοδα, εισόδημα και θέσεις εργασίας. Και οφείλω να το υπογραμμίσω, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται η συνεργασία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, τον Αναπληρωτή Υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο, αλλά και όλους τους προκατόχους τους. Είναι μία εξαιρετική συνεργασία, στην οποία έχουμε επενδύσει και χτίζουμε τα τελευταία χρόνια, η οποία αποδίδει σημαντικούς καρπούς. Και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σταθερά σε αυτό το δρόμο της συνεργασίας, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε σημαντικά βήματα μπροστά μας, που μπορούμε και πρέπει να τα κάνουμε μαζί”.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.