Έφη Βαξεβανέλλη: “Σε κάθε έργο που φτιάχνω είναι ευδιάκριτος ο αυθορμητισμός μου”

Η εικαστικός Έφη Βαξεβανέλλη μιλά στη Metafox.gr για τα έργα και την αγάπη της για την τέχνη – Αναλυτικά παρακάτω η συνέντευξη.

• Ποιες είναι οι κύριες επιρροές (πρόσωπα, καλλιτεχνικά ρεύματα) και πώς έχουν επηρεάσει το έργο σας;

Από μικρή ηλικία μεγαλωμένη κιόλας σε μια οικογένεια με καλλιτεχνικές ανησυχίες από τη γενιά του παππού μου και έπειτα έχω πάρει ερεθίσματα τόσο στην αισθητική καλαισθησία του ενδύματος και των υφασμάτων όσο και στη μουσική με ακούσματα κλασικής μουσικής. Από πολύ μικρή ηλικία ζωγράφιζα, παρατηρούσα τη φύση τα χρώματα, τους ανθρώπους. Ανεκαθεν με επηρεάζουν τα σχήματα και οι μορφές που μπορεί να πάρει ένα αντικείμενο στο χώρο γι αυτό από νωρίς με κέρδισε ο χώρος της σκηνογραφίας φροντίζοντας όμως πάντοτε παράλληλα να σχεδιάζω η να ζωγραφίζω από κάτι απλό μέχρι κάτι πιο περίπλοκο. Με επηρέασε στη μετέπειτα πορεία μου η νωχελικότητα και το ονειρικό του έργου του Sandro Botticelli όπως επίσης η πανδαισία των χρωμάτων και η ρομαντικότητα του Claude Monet.

• Μπορείτε να μιλήσετε για ένα συγκεκριμένο έργο που έχετε δημιουργήσει και πώς προέκυψε;

Δουλεύοντας τη σκηνογραφία για τις ανάγκες της παράστασης Εντα Γκαμπλερ του Ερρικου Ιψεν χρειάστηκε να ζωγραφίσω ένα πορτραίτο της πρωταγωνίστριας . Ήθελα όμως να δώσω στον θεατή περισσότερα στοιχεία του ψυχισμού της και γι’αυτο τον λόγο κατασκεύασα μια προτομή της Εντα που η ιδιαίτερη τεχνική του γλυπτού επιτρέπει στον θεατή να εμβαθύνει στον χαρακτήρα της αλλά και να ψηλαφίσει τα πιο στενά σοκάκια του μυαλού της.

• Υπάρχουν κάποιες καλλιτεχνικές τεχνικές ή υλικά που προτιμάτε;

Χρησιμοποιώ ακρυλικά σε συνδυασμό με λάδι στους πίνακες μου, επίσης με γοητεύει να ‘ζωντανεύω¨’ τους πίνακες μου με το να χρησιμοποιώ διάφορα υλικά από ανακυκλώσιμα μέχρι και υλικά της καθημερινότητας . Η τεχνική που χρησιμοποιώ περισσότερο είναι η Arte povera .

• Έχετε εκπλήξει ή προκαλέσει έντονα συναισθήματα στο κοινό σας με κάποιο έργο σας;

Σε κάθε έργο που φτιάχνω είναι ευδιάκριτος ο αυθορμητισμός μου άλλα και η πηγαία έμπνευση σε συνδυασμό με το πάθος να προσφέρω ιδιαίτερα συναισθήματα στους φίλους της τέχνης. Γι’αυτο το λόγο σε κάθε μου έκθεση σπεύδουν να παρακολουθήσουν τα έργα μου αλλά και να επενδύσουν σε αυτά. Αυτή η αγάπη τους μου δίνει επιπλέον κίνητρο να συνεχίσω με περισσότερο θάρρος να αναδεικνύω τον εσωτερικό μου κόσμο αλλά και τις έντονες καλλιτεχνικές μου ανησυχίες.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.