Γυναικοκτονία: Απαντήσεις Χρυσοχοΐδη για αστυνομικές ευθύνες στο έγκλημα – Τι λέει η αντιπολίτευση

Ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση γύρω από τις πολιτικές τους διαφορές, τα κοινωνικά μπαίνουν και αυτά στο «ζύγι», αφού μετά την τραγωδία των Τεμπών, ήρθε και το στυγερό έγκλημα της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους.

Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζήτησαν σαφείς απαντήσεις για τυχόν ολιγωρία της Αστυνομίας και παράλληλα, έθεσαν θέμα «ασφάλειας» προς τους πολίτες, εστιάζοντας σε αδράνεια του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ, ανεπαρκή μέτρα, αλλά και… αποτυχία του «panic button».

Από την κυβέρνηση απαντήσεις κλήθηκε να δώσει ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έκανε λόγο για έρευνα στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων: «Αυτό το περιστατικό είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά, γιατί έχει φύγει με ένα οδυνηρό τρόπο, με βίαιο τρόπο μια νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι γι’ αυτό», είπε αρχικά ο υπουργός. «Όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σχετικά με το ότι προβλέπεται ακόμα και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η γυναικοκτονία, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως, «προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό».

«Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά».

Λίγο αργότερα, μέσω του ΑΝΤ1, ο υπουργός εξήγησε πως, «…αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα. Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Ζαχαράκη: Η χρήση του Panic Button και το 15900

Για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, μίλησε το βράδυ στην ΕΡΤ και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τονίζοντας πως «…το ότι αισθάνομαι συγκλονισμένη θα ήταν μια ίσως κοινότοπη τοποθέτηση, αν δεν ήμουν και πολιτικός και μάλιστα αρμόδια υπουργός στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά προτίστως θέλω οποιαδήποτε γυναίκα μας ακούει αυτή τη στιγμή να μη χάσει την εμπιστοσύνη της στο σύστημα.

Προφανώς πρέπει να μελετήσουμε όλα τα στοιχεία. Πώς συνέβη, γιατί συνέβη, τι μπορεί να έχει προϋπάρξει. Άρα ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε το φάκελο όλης αυτής της υπόθεσης, το αν έγινε χρήση Panic Button, ή όχι. Ξέρουμε ως μια κατάληξη ότι μια γυναίκα έχασε και πάλι τη ζωή της από το χέρι συντρόφου, ακόμα χειρότερη προδοσία. Το κράτος λοιπόν εδώ είναι όχι απλά για να διαπιστώνει, να κάνει μια κοινωνική ανάλυση, αλλά κυρίως να πράττει.

Σήμερα είμαι εδώ και για να ενημερώσω, να ξέρει η γυναίκα που μας ακούει ότι υπάρχει το 15900. Πέρσι μας κάλεσαν πάνω από 8.000 γυναίκες με το 80% να είναι για ενδοοικογενειακή βία από σύντροφο ή σύζυγο. Να ξέρουν ότι υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα, δωρεάν συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία.

Να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε διαμονή σε ξενώνα με το παιδί και αμέσως μετά, όταν νιώσει πιο ισχυρή, να πληρώνουμε εμείς το ενοίκιο για να μείνει με το πρόγραμμα Στέγαση και εργασία».

cnn.gr

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.