Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών του Daniel και του Elias στη Θεσσαλία

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου, παρέστη το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η συνολική αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορά μόνο τις οδικές, τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών για το κοστολογημένο έργο που παρουσίασαν, καθώς και «την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ειδικά την Πρόεδρό της, την κα Μελίνα Τραυλού, για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου να συνδράμει η εφοπλιστική κοινότητα στη μεγάλη εθνική προσπάθεια χρηματοδότησης της ανάταξης της Θεσσαλίας».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Κύριοι Περιφερειάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με κάποιες ευχαριστίες.

Πρώτα και πάνω απ΄ όλα, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Β΄ και Α΄ βαθμού, αλλά και όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας, για την υπομονή τους, την καρτερικότητά τους, αλλά και την επιμονή τους να διορθώσουν τις μεγάλες καταστροφές τις οποίες βιώσαμε όλοι μαζί, εσείς πρώτα και πάνω απ΄ όλα, μετά το πέρασμα του “Daniel” και του “Elias”.

Και ειδικά για τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, να σας ευχαριστήσω και για την εξαιρετική συνεργασία την οποία είχατε, και έχετε, με τις κεντρικές υπηρεσίες όχι μόνο του Υπουργείου Υποδομών, αλλά με όλα τα Υπουργεία, με τη Γραμματεία της Κυβέρνησης, διότι η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα συνολικό στοίχημα από το οποίο κανείς δεν μπορεί να λείπει.

Θέλω να ευχαριστήσω ειδικά -γιατί σήμερα κάνουμε την παρουσίαση των έργων που αφορούν το Υπουργείο Υποδομών- την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, διότι, όπως είδατε, έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα με πολύ μεγάλη επιμονή, σε απόλυτη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, και σας παρουσίασαν σήμερα ένα κοστολογημένο, αλλά και πολύ καλά μελετημένο σχέδιο ανάταξης των βασικών υποδομών της Θεσσαλίας.

Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ειδικά την Πρόεδρό της, την κα Μελίνα Τραυλού, για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου να συνδράμει η εφοπλιστική κοινότητα στη μεγάλη εθνική προσπάθεια χρηματοδότησης της ανάταξης της Θεσσαλίας.

Σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκε το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 50 εκατομμυρίων, ένα σημαντικό κομμάτι του οποίου, όπως είδατε, κατευθύνεται σε άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν όχι απλά για να βελτιωθούν αλλά να ενισχυθούν ουσιαστικά οι υποδομές των πολλών σχολείων τα οποία επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Το έργο το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα -και θέλαμε ακριβώς να κάνουμε αυτή τη δημόσια εκδήλωση, διότι έχει δίκιο ο Χρήστος να μιλάει για λογοδοσία- είναι ένα έργο πολύ σημαντικό και πολύ ακριβό.

Θέλω να σταθώ λίγο στην παράμετρο του κόστους. Η συνολική αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορά μόνο τις οδικές, τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων μας.

Και θέλω επίσης να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια η οποία έγινε, υπάκουσε σε έναν κεντρικό κανόνα: να μην αισθάνεται κανείς πολίτης της Θεσσαλίας, όσο γεωγραφικά απομονωμένος και αν είναι, ότι δεν έχει τη φροντίδα του κεντρικού κράτους. Γι’ αυτό και δεν λογαριάσαμε, σε καμία περίπτωση, τεχνοκρατικές προσεγγίσεις κόστους-ωφέλειας.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.