Ακρίβεια: Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές στα τρόφιμα ανεβαίνουν

Στη δίνη της ακρίβειας βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές και ειδικότερα της ακρίβειας των τροφίμων που συνεχίζουν την «τρελή» κούρσα με αμείωτη ένταση, γεγονός που συμβάλλει στο αυξημένο κόστος ζωής, δυσκολεύοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους. Οι πολίτες βλέπουν τον πληθωρισμό των τροφίμων να αδειάζει τα πορτοφόλια τους, την ώρα που οι ίδιοι «κόβουν» από παντού για να «βγάλουν» το μήνα.

Μάλιστα, η ακρίβεια των τροφίμων, με τις ανατιμήσεις να συνεχίζονται αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό, κρατούν τον πληθωρισμό ψηλά, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,1% για τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στα τρόφιμα «τρέχουν» με ρυθμό 5,4% και με σημαντικές ανατιμήσεις σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων όταν συγκριθούν με τις τιμές της ίδιας περιόδου το 2023.

Στην κορυφή των ανατιμήσεων φαίνεται να κυριαρχεί το ελαιόλαδο, το οποίο δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, με άνοδο κατά 63,7%. Παράλληλα, αυξήσεις καταγράφονται στα φρούτα κατά 11,6%, στα ψάρια κατά 10,6%, αλλά και στην κατηγορία αναψυκτικά – χυμοί κατά 12,5%.

Επιπλέον, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε ένα έτος υπήρξαν περαιτέρω ανατιμήσεις σε:

Ρύζι (8,5%), Κρέατα- γενικά (3,2%), Λαχανικά- γενικά (6,1%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,4%), Λοιπά τρόφιμα (3,3%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,8%).

121.jpg

Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκαν μειώσεις τιμών στα ζυμαρικά (-3,5%), στα γαλακτοκομικά – αυγά (-1,2%) και κατά 16,6% στα άλλα βρώσιμα έλαια.

Ενώ στην ενέργεια ξεχωρίζει η μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο κατά 26,9%.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.