Θεσσαλονίκη: Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου γιορτάζει 20 χρόνια με εκατοντάδες εκδηλώσεις

Η γιορτή του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, φέτος γιορτάζει και… κερνάει πάνω από 550 εκδηλώσεις ελεύθερες για το κοινό! Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αναμένεται να προσελκύσει φίλους και δυνάμει φίλους του βιβλίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO από την ερχόμενη Πέμπτη (16 Μαΐου) έως την Κυριακή.

Με 14 αίθουσες συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ., η ΔΕΒΘ στην 20ή επετειακή της διοργάνωση αναμένεται να υποδεχθεί περισσότερους από 1.500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες .

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η«πολιτιστική πρωτεύουσα» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Σάρτζα, ενώ οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα πλούσιο επαγγελματικό πρόγραμμα, συζητήσεις πάνω σε κρίσιμες θεματικές ενότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση, έμφαση στα παιδιά και τους νέους και πολλές παράλληλες δράσεις και φεστιβάλ.

«Τα είκοσι χρόνια για μια διεθνή έκθεση βιβλίου δεν είναι πάρα πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα. Πλέον η έκθεση, ειδικά την τελευταία διετία, πέρα από το διεθνές της προφίλ, με πολλούς σημαντικούς ξένους συγγραφείς, έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική που της προσδίδει πολύ μεγάλη αξία», είπε στη συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, αναφερόμενος στο επαγγελματικό της πρόγραμμα που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και γίνεται το σημείο συνάντησης καταξιωμένων επαγγελματιών του βιβλίου από χώρες πρωτοπόρες στην βιβλιοπαραγωγή, αποτελώντας – όπως τόνισε – μια τεράστια ευκαιρία για τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών της μάλιστα η ΔΕΒΘ, θα φιλοξενήσει φέτος την ετήσια συνάντηση του ENLIT – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μετάφρασης.

Για την «αγαπημένη έκθεση όλων των στελεχών της ΔΕΘ-HELEXPO όπου φιλοξενείται», έκανε λόγο ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας, καθώς -όπως είπε, «κρατά ζωντανή την ανάγκη μας να διαβάζουμε και να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα βιβλίο». «Αυτή η έκθεση πέρασε διά πυρός και σιδήρου τα χρόνια του μνημονίου, εμείς τη στηρίξαμε μη δίνοντας σημασία στην κερδοφορία και νομίζω ότι έχει καταξιωθεί σαν μια μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας στο χώρο του βιβλίου, της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τζήκας.

Πολιτιστική γέφυρα στα Εμιράτα

Ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γιορτάσουν η Θεσσαλονίκη και η Σάρτζα τη βαθιά επίδραση της γνώσης και της ομορφιάς στη σφυρηλάτηση ανθεκτικών δεσμών επικοινωνίας, οι οποίοι υπερβαίνουν τα χρονικά, γεωγραφικά και γλωσσικά όρια, χαρακτήρισε τη συνάντηση στη ΔΕΒΘ ο διευθύνων σύμβουλος της Sharjah Book Authority (SBA) Άχμεντ Αλ Άμερι.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.