Χωρίς λύση η Σύνοδος για «Ειρήνη στην Ουκρανία» – Γιατί διαφώνησαν βασικές δυνάμεις

Μπορεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος των εργασιών της διήμερης διάσκεψης στην Ελβετία για την «Ειρήνη στην Ουκρανία» να προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για ειρηνευτικές συνομιλίες «ακόμα και αύριο» με τη Ρωσία, όμως, όσοι βρέθηκαν στην Ελβετία, γνωρίζουν ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά εδάφη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τόνισε πως καθώς «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο. O πόλεμος πρέπει να τερματιστεί με κάθε τρόπο, είτε με στρατιωτικά, είτε με διπλωματικά μέσα».

Σύμφωνα με το CNNi, στη Σύνοδο Κορυφής ωστόσο επικράτησε προβληματισμός, καθώς βασικές περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας (οι οποίες έχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ως μέλη του οικονομικού ομίλου BRICS) αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της διάσκεψης, στην οποία περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «πρώτα βήματα προς την ειρήνη», όμως αναγνώρισε ότι αρκετοί παρευρισκόμενοι «εξακολουθούν να ισορροπούν», προσθέτοντας ότι το τελικό ανακοινωθέν παραμένει «ανοιχτό για ένταξη από όλους όσοι σέβονται τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».

Οι βασικοί όροι στο τελικό ανακοινωθέν

Στη φόρμουλα που κατέληξαν οι σύνεδροι περιλαμβάνονται βασικοί όροι και αιτήματα για παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος και αποκατάσταση των προπολεμικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία – όροι με τους οποίους ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απίθανο να συμφωνήσει ποτέ.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ήταν επίσης παρούσα και χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ανακοινώσει ένα πακέτο βοήθειας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προοριζόταν για ανθρωπιστικές δαπάνες και θα βοηθούσε το Κίεβο να ξαναχτίσει την κατεστραμμένη υποδομή του.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.