ΦΠΑ: Πάνω από 1 δισ. απέφεραν τα POS στο κράτος

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τα νέα ηλεκτρονικά όπλα που έριξε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση. Τους τελευταίους επτά μήνες καταγράφεται αύξηση 11,3% στον ΦΠΑ που δηλώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ 10,2% αυξήθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις του κράτους από ΦΠΑ.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία αποκαλύπτουν ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τα POS παντού, οι αυτόματες δηλώσεις ΦΠΑ και τα νέα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου έχουν αποφέρει ήδη στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση όσα είχαν εισρεύσει στο αντίστοιχο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023!

Και αυτά είναι μόνο η αρχή… Το 2025 και 2026 το όφελος αναμένεται να αυξηθεί ή και να πολλαπλασιαστεί. Ενδεχομένως να φτάσει στα 2 ή και στα 3 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, καθώς το Δημόσιο θα εισπράξει όχι μόνο τον επιπλέον ΦΠΑ, αλλά και επιπλέον φόρο στα εισοδήματα (κέρδη) των επιχειρήσεων τα οποία αποκρύπτονταν αλλά θα αποκαλυφθούν φέτος με τη χρήση των νέων συστημάτων που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τι εστί… ΦΠΑ

Οι αλλαγές που έχουν μπει σε εφαρμογή μαζικά από 1.1.2024 έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις επιχειρήσεις. Φαντάζουν δαιδαλώδεις και περίπλοκες, δημιουργώντας καθυστερήσεις και προβλήματα στις συναλλαγές και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Κρίθηκαν αναγκαίες, όμως, από την κυβέρνηση, καθώς σε κάθε νέο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής οι επιτήδειοι πάντα έβρισκαν τρόπους να φοροδιαφύγουν.

Παρά τις δυσκολίες στην προσαρμογή των επιχειρήσεων, τα νέα συστήματα έχουν προκαλέσει μεγαλύτερους μπελάδες κυρίως σε εκείνες που φοροδιέφευγαν συστηματικά. Και ήταν μάλιστα πολλές αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα έφτανε στο 25%-30%. Δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός έχανε περίπου 1 στα 3 ή στα 4 ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να εισπράττει κάθε χρόνο με βάση τους πραγματικούς τζίρους των επιχειρήσεων.

Αν και για τις (δυνητικές) απώλειες ΦΠΑ οι εκτιμήσεις μπορεί να ποικίλουν, τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων είναι πλέον μετρήσιμα. Από φέτος το Δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις έμαθαν τι εστί… ΦΠΑ και πώς θα πρέπει να τον εισπράττει το κράτος.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως το «b.s.» μιλούν από μόνα τους. Προτού καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την επιβολή των νέων μέτρων:

■ Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι εισέπραξαν και πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ 10,564 δισ. ευρώ. Στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η βεβαίωση ΦΠΑ δεν ξεπερνούσε τα 9,498 δισ. ευρώ.
■ Η βεβαίωση ΦΠΑ το 2024 (επτάμηνο) ήταν 11,3% υψηλότερη ή, σε απόλυτα μεγέθη, κατά 1,066 δισ. ευρώ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση, αν συνεχιστεί η ίδια τάση και στο τελευταίο πεντάμηνο του 2024, η βεβαίωση ΦΠΑ φέτος θα αυξηθεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (ή έως και 1,8 δισ. ενδεχομένως) σε σχέση με πέρυσι.
■ Εκτός από τις βεβαιώσεις φόρου, σταθερά αυξάνονται μήνα-μήνα και οι εισπράξεις ΦΠΑ. Από Ιανουάριο μέχρι Ιούλιο εισπράχθηκαν από ΦΠΑ 10,128 δισ. ευρώ, όταν στο επτάμηνο πέρυσι τα έσοδα από ΦΠΑ δεν είχαν ξεπεράσει τα 9,179 δισ. ευρώ. Και από τα επιπλέον 1,066 δισ. που βεβαιώθηκαν, στα ταμεία του κράτους μπήκαν 949,5 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι. Αυτό σημαίνει 10,3% περισσότερα πραγματικά έσοδα από πέρυσι, που είναι τετραπλάσια από αυτά που θα δικαιολογούσαν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. Τα υπόλοιπα 116,5 εκατ. που, αν και βεβαιώθηκαν, δεν εισπράχθηκαν, είτε μπήκαν σε πληρωμή με δόσεις και αποδίδονται σε βάθος χρόνου, είτε θα καταλήξουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.
■ Εκτός από τις δηλώσεις και εισπράξεις ΦΠΑ που γίνονται μέσω των ΔΟΥ, σημαντική αύξηση κατά 6,4% καταγράφουν και τα έσοδα ΦΠΑ μέσω των τελωνείων. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση εισπράξεων ύψους 266 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, καθώς ανήλθαν σε 4,453 δισ. φέτος, έναντι 4,187 δισ. στο επτάμηνο του 2023.
Συνολικά, έτσι, εισπράχθηκαν από ΦΠΑ 1,215 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα, από ΔΟΥ και τελωνεία μαζί.
Οπως όλα δείχνουν, κάθε μήνας που περνάει φέρνει όλο και περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ που δεν εισέπραττε πριν από τις αλλαγές το Δημόσιο. Κι ενώ το κενό ΦΠΑ είχε μειωθεί (λόγω καραντίνας και αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών) σε 21% το 2020 και σε 18% το 2021, φέτος ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από 15% ή και ενδεχομένως 14%.

Το μεγάλο βήμα έγινε από 1/1/2024 με την online σύνδεση των επιχειρήσεων με την Εφορία.

Και συγκεκριμένα:

■ Διαβίβαση όλων των αποδείξεων στο e-Send και των τιμολογίων προς έκπτωση στο myDATA.
■ Πλήρης επέκταση των POS και του IRIS στο σύνολο της αγοράς.
■ Νέες ταμειακές μηχανές στα καταστήματα εστίασης.
■ Μηδενικές αποκλίσεις στις «κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ.
■ Προληπτικοί έλεγχοι σε εποχικές (τουριστικές κ.λπ.) επιχειρήσεις
■ Νέα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων κ.ά.

Τι αλλάζει από το 2025
Τη διαφορά κάνουν ήδη οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Καθώς ο ΦΠΑ αποδίδεται μήνα-μήνα φέτος, αποκαλύπτεται ο πραγματικός τζίρος μέσω των POS από τη μία (εισπράξεις), μειώνονται και οι εικονικές δαπάνες μέσω του myDATA (έξοδα) και «κλειδώνουν» τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, που θα δηλωθούν στην Εφορία το 2025.

Με άλλα λόγια, όποια συναλλαγή γίνεται με κάρτα φέτος καταλήγει σε φόρο εισοδήματος της επιχείρησης του χρόνου. Κάθε συναλλαγή συμπληρώνει αυτομάτως τη φορολογική δήλωση των επιχειρήσεων. Σταδιακά, μέσα στο 2024 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αποκάλυψη φορολογητέας ύλης και φόρων εισοδήματος που διέφευγαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ ή 11,3% των εσόδων από ΦΠΑ που δηλώνουν στις ΔΟΥ οι επιχειρήσεις στο επτάμηνο φέτος (πέραν των 266 εκατ. ευρώ από τα τελωνεία) μεταφράζεται σε αποκάλυψη τζίρου και εισοδημάτων της τάξεως τουλάχιστον 10 ή και 15 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι – που ενδέχεται στο τέλος του έτους να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ!

Καθώς ο ΦΠΑ εσόδων και εξόδων συμψηφίζεται (αφαιρούνται τα μεν από τα δε), όλα αυτά προμηνύουν ότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2025 η φορολογητέα ύλη επαγγελματιών και επιχειρήσεων (λογιστικά κέρδη) θα ξεπεράσει τα 70 δισ. ή, ενδεχομένως, και τα 80 δισ. ευρώ για το 2024, έναντι 53 δισ. ευρώ για τα οποία φορολογήθηκαν πέρυσι για το 2022 (προτού ισχύσουν τεκμήρια για επαγγελματίες) και 63 δισ. για τα οποία φορολογήθηκαν φέτος (μαζί με τα τεκμήρια που πρόσθεσαν εισόδημα 6 δισ. στους επαγγελματίες).

Ολα οδηγούν έτσι σε επιπλέον φόρους εισοδήματος (από 9% και άνω για τα φυσικά πρόσωπα και 22% για τις εταιρείες) που θα φτάνουν τουλάχιστον στα 2 επιπλέον σε σχέση με φέτος.

ΠΗΓΗ: newmoney

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.