Κωνσταντίνος Πολυζώης: «Η Μουσική υπάρχει πριν από τον άνθρωπο και είναι η βάση στην οποία οικοδομείται ο Κόσμος»

Ο Κωνσταντίνος Πολυζώης είναι συνθέτης μουσικής για εγχώριες και διεθνείς ταινίες, ντοκιμαντέρ και οπτικοακουστικές παραγωγές των μεγαλύτερων αστρονομικών και διαστημικών οργανισμών στον κόσμο. Η αγάπη του για τις Επιστήμες τον ενέπνευσε στην δημιουργία μουσικής έργων που ασχολούνται με την Αστροφυσική και το Διάστημα. Αλλά δεν είναι μόνος. Ο γάτος του, “Σπόρος”, πρωταγωνιστεί στο προφίλ του στο Τik Tok, και επιβλέπει το έργο του, κλέβοντας την παράσταση σε κάθε βίντεο.

● Πότε ξεκίνησε η αγάπη και η ενασχόληση σας με τη μουσική; Τι στάθηκε αφορμή σε αυτό;

Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα, όμως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πειραματιζόμουν με τα πλήκτρα και τους ήχους ενός αρμόνιου και με τον ήχο που έβγαζαν διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι προσπαθώντας να τους συνδυάσω. Βλέποντας οι γονείς μου την εμμονή μου αυτή με ώθησαν να ξεκινήσω μαθήματα πιάνου. Όμως παρόλο που αυτά με βοήθησαν σε ένα βαθμό, λίγο μετά αισθάνθηκα ότι πορευόμουν σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι και ένιωθα να ασφυκτιώ. Η μοναχική προσπάθεια της ανακάλυψης και η υλοποίηση της φαντασίας μου ήταν και παραμένει ασύγκριτη.

tik tok,μουσική,πολυζ'ωησ,Sporos & Konstantino Music

● Ποιες είναι οι συνεργασίες που ξεχωρίζετε στην μέχρι τώρα πορεία σας και για ποιους λόγους;

Όσο κι αν προσπαθώ να τις ξεχωρίσω δεν τα καταφέρνω, καθώς όλες οι συνεργασίες γίνονται με πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους με τους οποίους έχω και προσωπική επαφή. Η σχέση ανάμεσα σε έναν μουσικό και ένα σκηνοθέτη, ένα παραγωγό ή έναν παράγοντα, πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεβασμό, εμπιστοσύνη και επικοινωνία γιατί μέσα από αυτές τις παραμέτρους επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Εάν, ωστόσο, θα έπρεπε να ξεχωρίσω έναν από τους μέχρι σήμερα συνεργάτες μου, θα ήταν ο σκηνοθέτης Θεοφάνης Ματσόπουλος μαζί με τον οποίο συμπορευτήκαμε και συνεργαστήκαμε σε διεθνείς παραγωγές του εξωτερικού όπως αυτές της ESA (European Space Agency), του ESO (European Southern Observatory) και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανάμεσα σε άλλες.

● Tι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Η υλοποίηση του Θείου. Η Μουσική ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τέχνες γιατί δεν έχει ανάγκη τον άνθρωπο για να υπάρξει. Προϋπάρχει και είναι η βάση στην οποία οικοδομείται ο Κόσμος. Λυπάμαι που δεν την αντιμετωπίζουμε έτσι όπως της αξίζει.

● Πώς επιλέξατε να συνθέτετε μουσική για πλανηταριακά ντοκιμαντέρ με θέμα την αστροφυσική και το σύμπαν;

Η αλήθεια είναι πως δεν το επέλεξα εγώ, αλλά κατά κάποιο τρόπο …εκείνο εμένα. Η Αστρονομία ήταν το «παράλληλο πάθος» μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όλη μου η παιδική ηλικία είναι γεμάτη από αναμνήσεις ανάμεσα σε τηλεσκόπια, αστεροσκοπεία, πλανητάρια, ατελείωτα καλοκαίρια κάτω από τον έναστρο ουρανό προσπαθώντας να ανακαλύψω μέσα από το πρώτο μου τηλεσκόπιο όσα έβλεπα στα ντοκιμαντέρ, τις εγκυκλοπαίδειες και τα περιοδικά αστρονομίας. Τα μουσικά όργανα και τα παιδικά βιβλία αστρονομίας μου κρατούσαν συνεχώς συντροφιά μέσα σε ένα σπίτι που ποτέ δε σταματούσε να παίζει χαμηλά από το σαλόνι η κλασική μουσική! Περίπου στα 8 μου χρόνια έγινα το νεότερο ενεργό μέλος του Ομίλου Ερασιτεχνών Αστρονόμων που είχε ιδρυθεί, το 1993, στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης και αριθμούσε, τότε, σχεδόν 850 μέλη. Οι γονείς μου, όπως καταλαβαίνετε, είχαν αναλάβει πολύ δύσκολο έργο. Όλες αυτές οι ανησυχίες και η αναζήτηση σε μια τόσο τρυφερή ηλικία -που διέπεται από δημιουργική ορμή, όνειρα και θέληση ενώ ο εγκέφαλος βρίσκεται στην πιο δραστήρια περίοδό του- τράβηξε την προσοχή κάποιων, το ένα γεγονός έφερε το άλλο και βρέθηκα μετά από χρόνια να εκπληρώνω τα πιο τρελά μου όνειρα ξεκινώντας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και καταλήγοντας στο ESO στο Μόναχο και την ESA στο Παρίσι.

● Έχετε ασχοληθεί με άλλα είδη μουσικής;

Βεβαίως. Συστηματικά όμως προσπαθώ να αποφεύγω τις ταμπέλες. Η Μουσική δε μπαίνει σε κουτάκια. Θα σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Πόσες φορές έχουμε πει ότι μάς αρέσει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής και ταυτόχρονα γοητευόμαστε από ένα μουσικό κομμάτι που δεν έχει καμία σχέση με το είδος αυτό;

Για παράδειγμα, η μουσική που συνέθεσα για την εκπομπή «Κεραία» της ΕΡΤ1 αποτελεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, βασισμένη στο άρωμα και την προσωπικότητα της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας Ρέας Βιτάλη, του σκηνοθέτη Άρη Λυχναρά και της κρατικής τηλεόρασης. Δεν καθορίζεται σε ποιο είδος ανήκει, αλλά σας διαβεβαιώ πως είναι ειλικρινής και αυτοδημιούργητη. Η μουσική που έγραψα το 2021 για το  audiobook “Children Souls On The Aegean” της συγγραφέως Πέγκης Ιωάννου αποτελεί, επίσης, μια άλλη προσέγγιση η οποία προέκυψε από το συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων.  Αντίστοιχα, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο audiobook με Ινδική Μουσική όπου και εκεί η προσέγγιση είναι διαφορετική.

● Από τι αντλείτε έμπνευση και ποια είναι τα κεντρικά ερεθίσματα για τη σύνθεση της μουσικής σας;

Δεν λειτουργώ ύστερα από κάποιο ερέθισμα ή συγκεκριμένη έμπνευση. Λειτουργώ όταν νιώθω καθαρός και έτοιμος. Τα υπόλοιπα με ένα μαγικό τρόπο έρχονται και «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

tik tok,μουσική,πολυζ'ωησ,Sporos & Konstantino Music

● Τι σχόλια λαμβάνετε σχετικά με την μουσική που δημιουργείτε; Τι συναισθήματα σάς προκαλούν;

Η ανταπόκριση του κόσμου στο δείγμα της δουλειάς που έχω παρουσιάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι θετική και χαίρομαι που αρκετός κόσμος το έχει αγκαλιάσει με τόσο θερμό τρόπο. Η εφαρμογή του TikTok μού έδωσε την ευκαιρία να με γνωρίσει ευρύτερα ο κόσμος παρόλο ότι δρω μουσικοκεντρικά αγνοώντας την κενοδοξία και όσα δεν έχουν ουσία.

Το μόνο συναίσθημα που μού προκαλείται είναι αυτό της ευθύνης!

● Ποιος είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματικός σας στόχος; 

Να συνεχίσω να είμαι δημιουργικά χρήσιμος, ειλικρινής και άμεσος και να συνεργαστώ με σκηνοθέτες και δημιουργούς που να μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα

● Υπάρχουν μελλοντικές συνεργασίες που θα θέλατε να αναφέρετε;

Υπάρχουν στα σκαριά συνεργασίες που «τρέχουν» αυτό το διάστημα και κάποια projects τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση για το 2023-2024 τα οποία θα γίνουν γνωστά σε μελλοντικό χρόνο.

Ανακαλύψτε περισσότερα στις προσωπικές σελίδες του κ. Πολυζώη

www.konstantinomusic.com

Youtube

Tiktok

Διαβάστε περισσότερα: Λίνα Τόνια: Πάντα προσπαθούσα να βρω κοινές τομές μεταξύ τέχνης και επιστήμης

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.