Ο Κώστας Γόγαλης μιλάει για τα έργα του…

Ο Κώστας Γόγαλης γεννήθηκε στο Πεδινό Λήμνου το 1954 αλλά ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Πήγες έμπνευσης για τον Κώστα Γόγαλη είναι κυρίως Ατομικά βιώματα, φυσικός και κατασκευασμένος χώρος και όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τα έργα του είναι Νατουραλιστικά με ιδιαίτερη οπτική ως προς την προσέγγιση των θεμάτων.

Τα έργα του έχουν κάτι το εντελώς προσωπικό και άμεσα αναγνωρίσιμο καθώς τον οδήγησαν στη τεχνική των πολλαπλών επιστρώσεων χρωματικής ύλης που δίνει μοριακή ανάγλυφη δομή και χαρακτηρίζει τα έργα του σαν αυτόνομη μορφοποιημένη αξία. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Αγγλία, Μαδρίτη, Ρώμη, στο Βαλκανικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Λήμνο, στην Πινακοθήκη του Α Διοικητικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης ,στην διοίκηση της Τράπεζας ΜΑΚ-ΘΡΑΚΗΣ [ΠΕΙΡΑΙΩΣ], στο Δήμο Αθήνας κα.

Στην έκθεση αυτή με το ΧΑΟΣ συμμετέχει με ένα έργο με τίτλο «Κοσμικό Χάος» (Μικτή τεχνική  90Χ120) του οποίου το χαρακτηριστικό είναι ότι με έναν ειδικό φωτισμό μπορεί να αλλάζει σε νυχτερινό τοπίο λόγω των ειδικών χρωμάτων που χρησιμοποιεί.

Σε συνέντευξη του στη Metafox.gr ο καλλιτέχνης τόνισε πως στα έργου του μπορεί κανείς να εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ της τάξης και του χάους.

Χαρακτηρίζεται τα έργα σας “νατουραλιστικά”. Τι σημειώνει ο όρος αυτός και ποια είναι τα κοινά σημεία των έργων σας;

Ναι γιατί ο όρος “νατουραλιστικά” στη ζωγραφική αναφέρεται σε έργα που προσπαθούν να αντιγράψουν την πραγματικότητα όσο το δυνατόν πιο πιστά, με βάση την παρατήρηση της φύσης και τη χρήση ρεαλιστικών τεχνικών. Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθώ να αποδώσω στα έργα μου με την χρήση της ιδιαίτερης τεχνικής μου. Τα κοινά σημεία των έργων μου περιλαμβάνουν την προσοχή στη λεπτομέρεια, την απόδοση των χρωμάτων και των σκιών καθώς και τη χρήση τεχνικών που δίνουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα του φυσικού κόσμου.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης σήμερα;

Η τέχνη έχει πολλούς κοινωνικούς ρόλους σήμερα και αυτοί διαφέρουν ανάλογα με τον καλλιτέχνη και το είδος τέχνης που ασκεί. Εγώ θα σταθώ στους πιο σημαντικούς για εμένα. Επικοινωνία, πολιτιστική ανταλλαγή, πολιτικό και κοινωνικό ερέθισμα και Ψυχολογική θεραπεία.

Συμμετέχετε στην ομαδική έκθεση με τίτλο: “ΧΑΟΣ” που φιλοξενεί μέχρι 19 Μαϊου η Govedarou Art Gallery. Ποιο είναι το περιεχόμενο του έργου σας σε αυτή την έκθεση;

Το έργο μου απεικονίζει το συμπαντικό χάος, οι πλανήτες ερμηνεύονται ως ένας τρόπος αναζήτησης της τάξης και της οργάνωσης μέσα στο χάος. Μέσω του έργου μου, μπορείς να εξερευνήσεις τη σχέση μεταξύ της τάξης και του χάους. Μεταβάλετε συνεχώς με τον φωτισμό όπως κάνει και το σύμπαν.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.