Rinette Josafat: “Οι Έλληνες έχουν μεγάλη πολιτισμική και καλλιτεχνική παράδοση”

Η καλλιτέχνης Rinette Josafat πρωτοανακάλυψε τη δημιουργική της πλευρά και αγάπησε τη ζωγραφική από τα εφηβικά της χρόνια, στο κολέγιο Anatolia. Έχει παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα εικαστικών στο Βαφοπούλειο, μαθήματα ακουαρέλας και ακρυλικού με τον αρχιτέκτονα και εικαστικό Κώστα Αρώνη καθώς και workshops σε διάφορες τεχνικές. Ασχολείται με ζωγραφική, μεικτές τεχνικές και κολάζ. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ από το 2022, της καλλιτεχνικής ομάδας “Επίμονη Τέχνη” και του Thessaloniki Collage Club της Dorothee Messander. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς ξεκίνησε η πορεία σας στον χώρο της τέχνης;

Αγάπησα τα εικαστικά από τα εφηβικά μου χρόνια στο Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια έκανα σπουδές και εργάστηκα σε εντελώς διαφορετικό τομέα, όμως πάντα έβρισκα χρόνο να ζωγραφίζω, να επισκέπτομαι μουσεία και εκθέσεις. Τα τελευταία 10 χρόνια, που έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου, ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά. Παρακολούθησα διάφορα workshops, έκανα δυο χρόνια μαθήματα ακουαρέλας και πειραματίζομαι και μόνη μου με διάφορες τεχνικές που εξάπτουν την περιέργεια μου. Είμαι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, της Επίμονης Τέχνες και του Thessaloniki Collage Club και έτσι μου δίνεται συχνά η ευκαιρία να παίρνω μέρος σε εκθέσεις, να δείχνω την δουλειά μου και να δοκιμάζω καινούρια πράγματα.

Ποια είναι η θεματολογία που συχνά επιλέγετε και γιατί;

Συχνά εμπνέομαι από την φύση γιατί αγαπώ τα χρώματα και την μαγεία της αλλά και από τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Πάντα όμως, όπως είναι φυσικό, μέσω της παλέτας των χρωμάτων που χρησιμοποιώ ή του θέματος που επιλέγω, αποτυπώνεται η ψυχοσύνθεση μου.

Υπάρχουν κάποιες καλλιτεχνικές τεχνικές ή υλικά που προτιμάτε;

Έχω δουλέψει με ακρυλικά, ακουαρέλα αλλά και με το κολάζ. Αγαπημένη μου είναι η μεικτή τεχνική, όπου συνδυάζω τη ζωγραφική με στοιχεία κολάζ ή άλλα υλικά. Αυτό μου αρέσει πολύ γιατί μου επιτρέπει να ξεφεύγω από τους συνηθισμένους κανόνες, να παίζω με τις υφές , τον όγκο και τα χρώματα αλλά κυρίως να κινούμαι στην σφαίρα της φαντασίας και του εξωπραγματικού.

Έχουν οι Έλληνες πολιτισμική και καλλιτεχνική συνείδηση;

Οι Έλληνες έχουν μεγάλη πολιτισμική και καλλιτεχνική παράδοση. Πιστεύω όμως πως για να καθιερωθεί η τέχνη στη συνείδηση του κοινού, απαιτείται μια διαρκής προσπάθεια και υποστήριξη από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, επιμελητές, γκαλερίστες και φυσικά από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που μπορεί να βοηθήσει πολύ σ΄αυτό στην σημερινή εποχή καθώς και οι διάφορες εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις κλπ εξοικειώνουν περισσότερο κόσμο με την τέχνη.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.