Κορονοϊός: «Τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί – Αν χρειαστεί θα ενισχυθούν», λέει ο Ζαούτης

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες – Ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κ. Ζαούτης μιλώντας στο GRTimes πώς «η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, πάντα προκαλεί προβληματισμό και εγρήγορση και υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η πρόσφατη έξαρση οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν αυξημένη μολυσματικότητα και ικανότητα ανοσιακής διαφυγής», τόνισε χαρακτηριστικά o πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Δεν έχουν καταργηθεί τα μέτρα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης ενισχυμένων μέτρων προς αναχαίτιση ενός νέου κύματος της πανδημίας, ο Θεοκλής Ζαούτης υπογράμμισε: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα δεν έχουν καταργηθεί αλλά, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας, έχει ανασταλεί η υποχρεωτικότητα τους. Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους παροχής φροντίδας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και, επίσης, συστήνεται ισχυρά στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Γενικότερα οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή συγχρωτισμού, την καραντίνα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και τη διενέργεια συχνών διαγνωστικών ελέγχων. Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και αν τυχόν χρειαστεί, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συστήσει ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων».

Τι είπε για την ευλογιά των πιθήκων

Για την ευλογιά των Πιθήκων και στο αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «από τα μέχρι τώρα δεδομένα η Ευλογιά των Πιθήκων δεν είναι το νόσημα που μπορεί να μας προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά γιατί μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής και κατά κανόνα από συμπτωματικά άτομα. Αν τηρηθούν σωστά τα προληπτικά μέτρα μπορεί να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου».

Στις 16.115 τα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 9 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 16.115. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.661.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.023 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 168.440(4.4% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων(ατόμων) και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των κρουσμάτων.

πανδημία,υγεία,κρούσματα,ΕΟΔΥ

Στο Διάγραμμα 2 παρουσιάζεται ο αριθμός των επαναλοιμώξεων ανά ημερομηνία λήψης δείγματος και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των επαναλοιμώξεων. πανδημία,υγεία,κρούσματα,ΕΟΔΥ

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.218 θάνατοι.

Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (57.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.727 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή +12.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών
του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. πανδημία,υγεία,κρούσματα,ΕΟΔΥ

Διαβάστε περισσότερα: «Καμπανάκι» από ΠΟΥ: Αυξήθηκαν κατά 20% τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο – «Η πανδημία δεν τελείωσε»

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *