H ARC -Art Revisited Collective παρουσιάζει την έκθεση “Βήματα & Πορείες”

H συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective, o Ιδρυτής της και  Επιμελητής της έκθεσης Πάρης Καπράλος και οι φιλοξενούμενοι εικαστικοί καλλιτέχνες  σας προσκαλούν στα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης της συλλογικότητας με τίτλο “Βήματα και πορείες” τη Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 ώρες 18:00-21:00 στη Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15. Θησείο 11851) στην Αθήνα.

Η έκθεση “Βήματα και πορείες” αποτελεί έναν εικαστικό διάλογο με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ψυχολογικές προεκτάσεις που προσφέρει η αμφισημία της πρώτης λέξης, η οποία, αναλόγως με τη νοηματοδότηση της, μπορεί να οδηγήσει το σημαινόμενο της δεύτερης λέξης είτε σε εξελιγκτική πορεία, είτε σε έναν κουραστικό δρόμο.

Στην έκθεση δείχνουν τρέχουσα δουλειά τους τα μέλη της συλλογικότητας, προτείνοντας παράλληλα, στο φιλότεχνο κοινό, μικρό αριθμό  guest artists των οποίων το έργο συνδιαλέγεται με μοναδικό τρόπο με το θέμα της.  Ο επισκέπτης θα δει έργα ζωγραφικής, κατασκευές, εικαστικό βιβλίο, collage, paper art, και καλλιγραφία. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 9-18 Μαρτίου 2023 στη  αλλά θα είναι διαθέσιμη μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει: “Στην ελληνική γλώσσα ως βήμα νοείται η κίνηση που κάνουμε όταν φέρνουμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο κατά το βάδισμα, η απόσταση που διανύουμε κάνοντας μία τέτοια κίνηση, και, μεταφορικά, η υπερυψωμένη κατασκευή στην οποία ανεβαίνει κάποιος για να μιλήσει σε δημόσια συνάθροιση, ή το μέρος/ευκαιρία να εκφράσει δημόσια τις απόψεις του. Η πορεία νοείται ως το περπάτημα για μια σχετικά μεγάλη απόσταση, η κίνηση ενός οχήματος, προς μια κατεύθυνση, και μεταφορικά η εξέλιξη μιας διαδικασίας, γεγονότος ή προσώπου. Πάντως, χωρίς βήματα (με κάθε έννοια), δε μπορούμε να έχουμε πορείες(επίσης με κάθε έννοια), συνεπώς και εξέλιξη, προσωπικότητας, ατόμων, κοινωνιών ή και του Πολιτισμού μας ευρύτερα. Κάποιες φορές ένα βήμα είναι απλό, ενίοτε όμως απαιτεί κοινωνικούς αγώνες, και προσωπικές θυσίες. Η έννοια του βηματισμού και των πορειών αναπαριστά την κίνηση της ζωής, της εξέλιξης, της προόδου και της ανάπτυξης, τόσο στο ατομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Σε προσωπικό επίπεδο, κάθε βήμα αντιπροσωπεύει μια επιλογή, μια απόφαση, μια πρόκληση για να προχωρήσουμε μπροστά. Μπορεί να είναι μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε ή δρούμε, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη ενός στόχου ή μιας επιθυμίας. Στο κοινωνικό επίπεδο, οι πορείες και οι κοινωνικοί αγώνες είναι τα βήματα που κάνουμε για να διαμορφώσουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν όχι μόνο την αγωνιστική μας πνευματικότητα, αλλά και την ικανότητα μας να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Σε φιλοσοφικό επίπεδο το βήμα είναι η αρχή του παντός: με καθένα φεύγουμε από αυτό που ήμασταν και προχωράμε προς αυτό που θα γίνουμε.”.

Συμμετέχουν τα μέλη της  ARC -Art Revisited Collective Ελένη Τσοτσορού, Foti Kllogjeri, Χαρά Σαΐτη, Σπύρος Ρωμάνος, Σωτηρία Αλεβίζου, Ηλίας Κασσελάς, Dorothée Mesander, Νίκος Πανταζής, Αγγελική Κουρμουλάκη, Κώστας Μίχος, Μαρία Γενιτσαρίου, Γιώτα Τζότζολη, Άννα Γκιώτη, και οι Guest Artists Άννα Μπακογεώργου, Ανδρέας Φατούρος, Όλγα Μπαρμάζη, Ανδρέας Μανωλακάκης. 

Ώρες / Μέρες:  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

Instagram

#stepsandcourse

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα διατίθεται δωρεάν αναμνηστικός κατάλογος της.

*To εικαστικό θέμα της Πρόσκλησης και της αφίσας είναι λεπτομέρεια έργου της ζωγράφου Αγγελικής Κουρμουλάκη.

Σχετικά με την  ARC -Art Revisited Collective

H ARC -Art Revisited Collective είναι μία συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 στη Θεσσαλονίκη από εικαστικούς καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο. Η συλλογικότητα είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει μια ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. Στην συλλογικότητα εμφιλοχωρεί κάθε είδος και ύφος τέχνης. Τα περισσότερα μέλη έχουν διαγράψει σημαντική προσωπική πορεία στον χώρο της τέχνης, όπως και ο συνιδρυτής επιμελητής της, πριν την ξεκινήσουν ως συλλογικό όχημα. Μέσω αυτής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινά projects και συχνά απαντούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας, ατομικά και συλλογικά, στις προκλήσεις της εποχής. Αναλυτικά: https://artgrid.gr/arcgreece/

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.