Η Θεσσαλονίκη είναι το λιμάνι της, και το λιμάνι είναι η Θεσσαλονίκη

Δύο έννοιες αμιγώς συνυφασμένες, καθώς η σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα είναι ιστορική , βιωματική, πολυποίκιλη.

Από τη δημιουργία της πόλης μέχρι και σήμερα, σε όλες τις μεγάλες στιγμές της, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπάρχει ως σημαντική πηγή πλούτου για την πόλη. Είναι όμως και πολλά περισσότερα: Είναι σημείο αναφοράς, σημείο συνάντησης, σημείο απόκτησης γνώσης, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, καθώς η Θεσσαλονίκη αλλάζει και περνά σε μια νέα φάση της ιστορίας της, ο ρόλος και ο αξιακός συμβολισμός του λιμανιού παραμένει κομβικής σημασίας.

Αδιαμφισβήτητα, η Θεσσαλονίκη ήταν το κέντρο Βαλκανίων, χάρη στην εξαιρετική γεωγραφική της θέση αλλά και στη γεωπολιτική της σημασία. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει η πόλη μας είναι, σαφώς, η άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Στην εποχή που η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχει πρωτεύοντα ρόλο, ενώ η αξία της στη μετά-πανδημική εποχή έχει πολλαπλασιαστεί, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταγράφει κατακόρυφη άνοδο. Σε καθημερινή βάση γίνεται πόλος έλξης δεκάδων πλοίων απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία -μεταφέροντας πελάτες και εμπορεύματα- τροφοδοτούν την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία.

Καίριο ζήτημα που αναδύεται είναι η αναβάθμιση του λιμανιού, με σκοπό την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης αγαθών και μεταφορών αλλά και η θεμελίωση των βάσεων για το υγιές μέλλον του.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να επεκταθεί, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως ένα τοπικό και διεθνές εμβληματικό σημείο.

Είναι δυνατόν να συνδεθεί άμεσα με πόλεις και χώρες των Βαλκανίων, ενισχύοντας, έτσι, την αλυσίδα αξίας που προκύπτει από τις συνδυασμένες μεταφορές. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο με την επέκταση του ίδιου του λιμανιού όσο και με τη δημιουργία  dry ports  σε χώρες της βαλκανικής. Όμως, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που μπορούμε και πρέπει να διανύσουμε.

Παράλληλα, βήμα για την ανάπτυξη του λιμανιού αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης αποτελεί η πολλά υποσχόμενη κρουαζιέρα από και προς το λιμάνι.

Ήδη, μολονότι η τουριστική σεζόν επίσημα δεν έχει ανοίξει, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει υποδεχθεί πλήθος κρουαζιερόπλοιων μεγάλης χωρητικότητας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν 12μηνο τουριστικό προορισμό για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Το μεγάλο στοίχημα είναι το λιμάνι μας να αναδειχθεί σε   homeport  ούτως ώστε, όσοι επισκέπτονται να μην περνούν μόνο κάποιες ώρες ως περαστικοί στην πόλη μας. Στόχος είναι να επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη ως σημείο αναχώρησης ή άφιξης και να διαμένουν στην πόλη για μερικά εικοσιτετράωρα. Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό τοπίο αλλά και να απολαύσουν τη διασκέδαση που η πόλη μας μπορεί να προσφέρει. Είναι στοίχημα όλων μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες σχέσεις και υποδομές, ώστε να το κάνουμε αυτό στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το δικό μας λιμάνι σημαίνει πολλά παραπάνω για μας. Στους κόλπους του κρύβεται η ιστορία μιας ζωής που πρέπει να διαφυλάξουμε ακέραιη, δίνοντάς του από την πλευρά μας τη φροντίδα, την αγάπη και τη σημασία που του αξίζει.

*Της Αφροδίτης Νέστορα, δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω (Α.Μ.Δ.Σ.Θ 8579), L.LM, U.K.C., Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας Υπ.Δικαιοσύνης (Α.Μ. 2000), Μέλος του Δ.Σ του Δ.Σ.Θ, Μέλος του Δ.Σ του Ι.Κ.Δ.Θ και πρόεδρος Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας & Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης Δ.Σ.Θ στο Grtimes.gr

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.