Κυβέρνηση συνεργασίας: Μια καλή ευκαιρία για εξάλειψη της συγκρουσιακής πολιτικής κουλτούρας

Μήπως οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση κρίσεων και προβλημάτων και να διασφαλίσουν μεγαλύτερη σταθερότητα και συνεκτικότητα στην πολιτική διακυβέρνηση;

Θα είναι σίγουρα βαρύ και δύσκολο για τα ελληνικά κόμματα να αφήσουν στην άκρη τη συγκρουσιακή πολιτική που χρόνια υπηρετούν αδιάκοπα και να υιοθετήσουν μια νέα πολιτική φιλοσοφία με βασικές αρχές το διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση.

Η έντονη αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους δεν είναι μια κακία συνήθεια των “κουρασμένων” πολιτικών, αλλά φαίνεται να είναι μια τακτική στην οποία επενδύουν ακόμα και οι επίδοξοι πολιτικοί. Καταλήγει λοιπόν να είναι ζήτημα Παιδείας.

Πόσο εφικτό είναι να καθίσουν στο τραπέζι οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί και να καταλήξουν σε συμφωνίες ικανές να εξελίξουν τον τόπο;

Πόσο εύκολο είναι να μείνει στην άκρη ο εγωκεντρισμός και να γαλουχηθεί ο ηγεμονισμός τους;

Τα θετικά μιας πρέπουσας πολύ – κομματικής διακυβέρνησης

Συνήθως οι κυβερνήσεις συνεργασίας αναφέρονται σε κυβερνήσεις που σχηματίζονται από πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση μιας κρίσης ή ενός κοινού προβλήματος.

Οι κυβερνήσεις αυτές μπορούν να έχουν αρκετά θετικά χαρακτηριστικά, όπως:

Περισσότερη αντιπροσωπευτικότητα: Με τη συνεργασία των πολιτικών κομμάτων, οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να αντιπροσωπεύουν καλύτερα τις διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα του πληθυσμού.

Μείωση της πολιτικής πόλωσης: Η συνεργασία μεταξύ πολιτικών κομμάτων μπορεί να μειώσει την πολιτική πόλωση που συνήθως συνοδεύει τις περιόδους κατά τις οποίες τα κόμματα αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως ανταγωνιστές.

Επίλυση κρίσεων: Οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κρίσεις και προκλήσεις που απαιτούν συντονισμένες δράσεις.

Ανάπτυξη πιο συνεκτικών πολιτικών: Η συνεργασία μεταξύ πολιτικών κομμάτων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο συνεκτικών πολιτικών που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα των πολιτών.

Πως επιδρά στην κοινωνία η πολιτική ώσμωση αν επιτευχθεί χωρίς όξυνση

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία του κόσμου.

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους:

Αύξηση της εμπιστοσύνης: Όταν διαφορετικά κόμματα εργάζονται μαζί για το κοινό καλό, αυτό μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς και το κράτος.

Μείωση της έντασης: Όταν οι πολιτικές συγκρούσεις μειώνονται, οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο άγχος και ένταση σχετικά με την κατάσταση στη χώρα τους.

Ενίσχυση της αίσθησης κοινότητας: Οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση κοινότητας στην κοινωνία. Όταν διαφορετικά κόμματα συνεργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων, οι πολίτες μπορούν να αισθανθούν ότι όλοι είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κοινότητας που εργάζεται μαζί για το κοινό καλό.

Αύξηση της συμμετοχής: Οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να αυξήσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όταν οι πολιτικοί συνεργάζονται για να επιλύσουν προβλήματα, οι πολίτες μπορούν να αισθανθούν ότι έχουν μια πιο ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία τους και ότι οι φωνές τους ακούγονται.

Ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας: Όταν οι πολιτικές συγκρούσεις μειώνονται και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων, οι πολίτες μπορούν να αισθανθούν ότι υπάρχει μια πιο σταθερή και ασφαλής κατάσταση στη χώρα τους.

Ενίσχυση της ειρηνικής συνύπαρξης: Όταν οι πολιτικοί συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων, μπορεί να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών πολιτικών κομμάτων και κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.