Σουδάν: Τουλάχιστον 500 παιδιά πέθαναν από την πείνα κατά το τετράμηνο του πολέμου

Τουλάχιστον 500 παιδιά «και πιθανότατα εκατοντάδες ακόμη» πέθαναν από την πείνα κατά την διάρκεια του τετράμηνου πολέμου στο Σουδάν, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Σε μία χώρα, όπου πριν από τον πόλεμο ένας κάτοικος στους τρεις υπέφερε από πείνα, «παιδιά πεθαίνουν από την πείνα την ώρα που αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί τελείως», καταγγέλλει σε ανακοίνωση ο διευθυντής της οργάνωσης στο Σουδάν Αρίφ Νουρ.

«Τουλάχιστον 498 στο Σουδάν και πιθανότατα εκατοντάδες ακόμη πέθαναν από την πείνα» από την έναρξη του πολέμου στις 15 Απριλίου. «Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φαντασθούμε ότι θα βλέπαμε τόσα παιδιά να πεθάνουν από την πείνα, αλλά αυτή είναι η νέα πραγματικότητα στο Σουδάν», δηλώνει στην ανακοίνωσή του.

Και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί διότι η Save the Children, ανίκανη να λειτουργήσει εν μέσω των συγκρούσεων, αναγκάσθηκε να σταματήσει «την αρωγή προς 31.000 παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό». Τον Μάιο, το εργοστάσιο που παρήγε το 60% των προϊόντων για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των παιδιών καταστράφηκε.

Ο πόλεμος – που είναι πιθανόν να διαρκέσει και χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές – ανάμεσα στον τακτικό στρατό του Σουδάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.000 ανθρώπων από τον Απρίλιο, σύμφωνα με απολογισμό της μκο Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled).

Εχει επίσης αναγκάσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η διεθνής κοινότητα πασχίζει να χρηματοδοτήσει την αρωγή προς τους εσωτερικούς πρόσφυγες, τους τραυματίες και τα θύματα σεξουαλικής βίας, την ώρα που η διεθνής δικαιοσύνη ανησυχεί για την διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες εμποδίζονται στην κυκλοφορία τους από τις αρχές και δέχονται επιθέσεις, επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν λάβει παρά το 27% των αναγκών τους σε χρηματοδότηση.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, περιοχή όπου ζει το ένα τέταρτο των 48 εκατομμυρίων Σουδανών. Στο Νταρφούρ, οι συγκρούσεις είναι επικεντρωμένες στην Νιάλα, πρωτεύουσα του Νοτίου Νταρφούρ, όπου από τις 11 Αυγούστου έχει σκοτωθεί 60 άνθρωποι, 250 έχουν τραυματισθεί και 50.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την ώρα που οι μάχες εμποδίζουν την πρόσβαση στα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, το τουρκικό νοσοκομείο, το μόνο που συνεχίζει να λειτουργεί στην Νιάλα, ανακοίνωσε ότι έχει κατακλυσθεί από τραυματίες.

Πρόσφατα, ο πόλεμος επεκτάθηκε στο ελ-Φάσερ, πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, αφού, σύμφωνα με το εργαστήριο ανθρωπιστικών ερευνών του πανεπιστημίου του Yale, τουλάχιστον 25 χωριά του Νταρφούρ πυρπολήθηκαν από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης και τις συμμαχικές τους αραβικές πολιτοφυλακές.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.