Θεσσαλονίκη: «Memento mori» στο Φουαγιέ της ΕΜΣ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της διεθνούς του δραστηριότητας, συμμετέχει στο θεατρικό διεθνές δίκτυο R-Evolution, σε συνεργασία με το Nuovo Teatro Sanità της Νάπολης και το Sardegna Teatro με την παράσταση Memento Mori του Leonardo Tomasi και της Λητώς Τριανταφυλλίδου, σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου, που θα κάνει πρεμιέρα στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Έχετε αναλογιστεί σε ποιο βαθμό μπορούμε να ελέγξουμε τη μνήμη μας; Πώς αποφασίζει κανείς ποιες πτυχές του παρελθόντος του αξίζει να διατηρηθούν και ποιες θα ξεχαστούν; Αντλώντας έμπνευση από αυτά τα ερωτήματα, που προκαλούν διλήμματα, το «Memento Mori» έρχεται στο προσκήνιο, προκαλώντας το κοινό να αντιμετωπίσει τα παράδοξα στις προσωπικές τους ιστορίες.

Το «Memento Mori» αποκαλύπτει αυτόν τον αγώνα, προσφέροντας μια βαθιά εσωτερική εξερεύνηση μιας οικογένειας που παλεύει με το καθήκον να βάλει σε τάξη το σπίτι της και, κατ’ επέκταση, τις αναμνήσεις της. Με έναν πατέρα και δύο αδέρφια στο τιμόνι, ακολουθεί μια ουσιαστική συζήτηση για το τι να κρατήσουν και τι να εγκαταλήψουν από το πλήθος των αναμνήσεων τους. Καθώς οι πιέσεις αυξάνονται, τα μυστικά ξετυλίγονται και οι προσωπικές ιστορίες τίθενται σε κίνδυνο, το έργο φωτίζει τις ουσιαστικές συνέπειες που προκύπτουν όταν οι αναμνήσεις απορρίπτονται ή διαγράφονται.

Το οδυνηρό τους ταξίδι προβάλει ως καθρέφτης την εσωτερική μάχη της κοινωνίας με την έννοια της διαφύλαξης ή της απόρριψης, και των επιπτώσεων που έχει αυτή η διαδικασία στην Ιστορία. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας, το κοινό καλείται σε ένα θεατρικό δικαστήριο και παρακολουθεί μια σφοδρή συζήτηση με τον πατέρα και τα αδέρφια της οικογένειας σε ρόλους υπευθύνων για τη διεξαγωγή της δίκης. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, το έργο διερευνά σημαντικά ζητήματα στη λειτουργία της μνήμης: την επιμονή της μνήμης έναντι της ρευστότητάς της φύσης της, το βάρος της νοσταλγίας, τον αντίκτυπο του τραύματος και τη φευγαλέα φύση της ευτυχίας, καθώς και την αναγκαιότητα της αποδοχής και της θεραπείας .

Οι δημιουργοί του Memento Mori, Leonardo Tomasi και Λητώ Τριανταφυλλίδου, καταπιάνονται με το αμφιλεγόμενο θέμα του Cancel Culture (κουλτούρα της ακύρωσης) για να αναδείξουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ απόδοσης ευθύνης και διαγραφής της προσωπικής και συλλογικής ιστορίας. Επιπλέον, ανακαλούν την ιδιόμορφη υπόθεση της Συνόδου των Πτωμάτων ή Πτωματικής Συνόδου, την περιβόητη εκκλησιαστική δίκη του Πάπα Φορμόσου, ο οποίος δικαζόταν ενώ ήταν νεκρός ήδη επτά μήνες.  Ο Πάπας Φορμόσος, το σώμα του οποίου μετάφέρθηκε, μετά από εκταφή, στην παπική αυλή από τον διάδοχό του, καταδικάστηκε σε Λήθη (Damnatio Memoriae).

Το «Memento Mori» θα ξεκινήσει το ταξίδι του, κάνοντας πρεμιέρα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2023.

*Με υπέρτιτλους στα Ελληνικά.memento_mori2.jpg

MEMENTO MORI

των Leonardo Tomasi και Λητώς Τριανταφυλλίδου, Σκηνοθεσία: Λητώ Τριανταφυλλίδου, Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Leonardo Tomasi, Σκηνικά: Serena Trevisi Marceddu, Loïc François Hamelin, Κοστούμια: Serena Trevisi Marceddu, Σχεδιασμός Φωτισμών: Loïc François Hamelin, Παραγωγή: Daniele Zedda, Simona Loi

Ηθοποιοί: Nunzio Caponio, Stefano Cancellu, Mariano Coletti

Μία παραγωγή του Θεάτρου της Σαρδηνίας (Sardegna Teatro).

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση: ntng.gr |viva.gr | 11876 |

Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό: 10 ευρώ

Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό δέκα ατόμων, Εκπαιδευτικών): 8 ευρώ

Φοιτητικό – Μαθητικό: 5 ευρώ.

www.typosthes.gr

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.