Έρχονται τέσσερις αλλαγές στον ΕΟΦ και νέες ρυθμίσεις στα φάρμακα – Οι προαναγγελίες Χρυσοχοΐδη

Τέσσερις αλλαγές στον ΕΟΦ προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον Οργανισμό προκειμένου να καλωσορίσει τη νέα ηγεσία που διορίστηκε πρόσφατα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως πρόκειται για έναν κρίσιμο Οργανισμό, ο οποίος «πραγματεύεται κάτι πολύτιμο, το φάρμακο» και αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς στόχους στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η νέα Διοίκηση προκειμένου να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ο ΕΟΦ.

Οι 4 αλλαγές στον ΕΟΦ

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, η πρώτη αλλαγή αφορά στη στελέχωση του ΕΟΦ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε προσλήψεις καθώς όπως είπε πρέπει «να στελεχωθούν κρίσιμες θέσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις, ώστε να αναβαθμιστεί το παραγόμενο έργο».

Η 2η αλλαγή αφορά στη δημιουργία του μηχανισμού αξιολόγησης, HΤA. Πρόκειται για τον Οργανισμό ο οποίος θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και καιρό ώστε να περνούν από κόσκινο νέα φάρμακα και νέες τεχνολογίες, πριν αποζημιωθούν από την κοινωνική ασφάλιση. Προς ώρας έχει δημιουργηθεί μόνο μία επιτροπή ΗΤΑ ο ρόλος της οποίας δεν θεωρείται ιδιαίτερα καθοριστικός για την αλυσίδα των φαρμάκων.

«Προχωράμε γρήγορα ούτως ώστε να στήσουμε εντός του ΕΟΦ τον μηχανισμό αξιολόγησης, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δικής σας δουλειάς. Η σημερινή Επιτροπή Αξιολόγησης, οι μηχανισμοί αξιολόγησης που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη να είναι οργανικά δεμένοι ως δραστηριότητα με τον ΕΟΦ, ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας και των φαρμάκων. Μέσα στο 2025 θα αποκτήσουμε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική αξιολόγησης που θα βοηθήσει να μετράμε την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να εφαρμόσουμε ενιαία πολιτική» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Η 3η αλλαγή Χρυσοχοΐδη αφορά στη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των ελλείψεων των φαρμάκων, ώστε «με τρόπο διαφανή και απόλυτα συμφέροντα για την ελληνική κοινωνία να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή με πρώτο τον ΕΟΦ που είναι η «μήτρα» του φαρμάκου, σε όλη τη γραμμή παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου, τι υπάρχει ή δεν υπάρχει στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην 4η αλλαγή που προανήγγειλε στον τομέα των φαρμάκων ο υπουργός Υγείας, σχετίζεται με την ενίσχυση του τομέα της έρευνας στον ΕΟΦ.

Όπως τόνισε: «το νέο Δ.Σ στελεχώνεται από σπουδαίους επιστήμονες, οι οποίοι θα εργαστούν μαζί με όλο το προσωπικό και όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε προϋποθέσεις έρευνας και αξιολόγησης όλων των νέων τεχνολογιών που μπαίνουν καθημερινά στην υγεία».

Πηγη: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.