Λευτέρης Καρέλης: Η ατέρμονη ροή της ζωής επηρεάζει ή και καθορίζει τη δημιουργία μου

Γεννήθηκε το 1986 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και διαμένει μόνιμα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής. Από μικρή ηλικία οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες εκφράστηκαν κυρίως μέσω της μουσικής σύνθεσης, αλλά και σε μικρό βαθμό με την κατασκευή παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Η επαφή του με το ξύλο σαν υλικό, θα τον οδηγήσει αργότερα και για αρκετά χρόνια, στην κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων μικρού και μεσαίου μεγέθους καθώς και ξύλινων κοσμημάτων.

Από το 2019 η ανάγκη του για δημιουργία, εκφράζεται μέσω του ξυλότορνου. Συνδυάζοντας τεχνικές και δουλεύοντας κυρίως με τοπική ξυλεία δημιουργεί έργα μοναδικά που χαρακτηρίζονται από δυναμισμό. Έμπνευση του αποτελούν η φύση, οι στιγμές και ο άνθρωπος στο σύνολο του. Παράλληλα, μέσω της παρουσίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και της δια ζώσης παράδοσης μαθημάτων συμβάλει στη διάδοση της τέχνης του ξυλότορνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενεργό μέλος της ελληνικής ομάδας ξυλοτορναδόρων, το 2021 καθώς και το 2022 παρουσίασε δικό του σεμινάριο στην δεύτερη και τρίτη πανελλήνια συγκέντρωση ξυλοτορναδόρων που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά. Το 2022 συμμετείχε με την ομάδα Synthesis παρουσιάζοντας έργα τέχνης στη διεθνή έκθεση ξύλου Medwood που πραγματοποιήθηκε στην Metropolitan Expo. Έργα του διατίθενται μέσω της Διαδικτυακής Gallery “LOCRIS ART GALLERY”, με έδρα το Λονδίνο.

Πότε και με ποια αφορμή συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να γίνετε καλλιτέχνης;

Από μικρή ηλικία η ενασχόληση μου με την μουσική και γενικά με τα μουσικά όργανα με έφεραν σε επαφή με το ξύλο σαν υλικό. Αποτέλεσμα εκείνης της πρώτης επαφής ήταν η κατασκευή διακοσμητικών μουσικών οργάνων σε μικρή κλίμακα ( μινιατούρες) τα οποία και δώριζα σε φίλους. Αργότερα θα προχωρήσω στην δημιουργία διαφόρων αντικειμένων όπως κοσμήματα, αξεσουάρ και μικρά έπιπλα. Λίγα χρόνια πριν θα μπει στη ζωή μου ο ξυλότορνος και ένας θαυμαστός κόσμος ανοίγεται μπροστά μου!! Ένας κόσμος άγνωστος έως τότε σε μένα, πλέον είναι το βασικό πεδίο έκφρασης της δημιουργικότητας μου ,τόσο σε επίπεδο κατασκευής χρηστικών αντικειμένων όσο και στην δημιουργία αντικειμένων που μπορούν να χαρακτηριστούν έργα τέχνης με νόημα, αποτέλεσμα βαθύτερων σκέψεων και πεποιθήσεων..

Ποια είναι η κύρια θεματολογία και ποια στοιχεία μπορούν να επηρεάζουν το έργο σας; Τα έργα σας έχουν βιωματικά στοιχεία;

Η δημιουργική δύναμη του φυσικού κόσμου, η ατέρμονη ροή της ζωής , ο άνθρωπος στο σύνολο του , θα έλεγα ότι επηρεάζουν ή και καθορίζουν την δημιουργία μου. Σκέψεις, συμπεριφορές, εικόνες, έντονες αντιθέσεις, σε συνδυασμό με τη φαντασία μου θα βρουν τρόπο να υπάρξουν μέσα στα έργα μου τα οποία έχουν έντονο βιωματικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.