Όλγα Τορλαχίδου: H αρχαία ελληνική τέχνη έχει δημιουργήσει ισχυρή επιρροή σε όλες τις μορφές τέχνης

Στη Govedarou Art Gallery φιλοξενείται η ατομική έκθεση αγιογραφίας της Όλγας Τορλαχίδου με τίτλο ”Πίστη”. Μια ξεχωριστή έκθεση με αγιογραφίες σε ξύλο ελιάς και μπαμπού δια χειρός Όλγας Τορλαχίδου ξεκίνησε στις 1 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 του μήνα.

Σε συνέντευξή της στη Metafox.gr, η αγιογράφος Όλγα Τορλαχίδου αναφέρθηκε στη διαδρομή της στον χώρο της τέχνης, μίλησε για την πολιτισμική και καλλιτεχνική συνείδηση του κοινού έναντι της τέχνης, καθώς και την προσωπική της πίστη στο Θεό.

Η καλλιτέχνης σχολίασε: “Έχοντας βαθιά πίστη στον Θεό παίρνω δύναμη και ενέργεια για να δημιουργώ έργα τέχνης που έχω την χαρά να τα παρουσιάσω όλα μαζί για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια στο κοινό και ευχαριστώ πολύ τη Govedarou Art Gallery που μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Όταν είσαι νέος κάνεις προγραμματισμούς, δεν ξέρεις όμως πως η ζωή θα τα φέρει. Κάνοντας μια μεγάλη αναδρομή στο παρελθόν , βλέπεις τις αλλαγές στη ζωή σου και καταλαβαίνεις πως όλα μπορούν να συμβούν και όλα μεταβάλλονται. Η αγάπη για τον Χριστό όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αλλάξει για μένα ότι και αν συμβεί”.

Πώς ξεκίνησε η πορεία σας στον χώρο της τέχνης;

Ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα ζωγράφιζα από μικρό παιδί και στο σχολείο ενθάρρυναν την κλίση μου προς τις τέχνες. Στη συνέχεια αποφάσισα να σπουδάσω στη Σχολή Καλών Τεχνών και έτσι πήρα τον δρόμο μου. Άρχισα από την πόλη Πάβλοβα και πραγματοποίησα πρακτική στο πανεπιστήμιο της πόλης Καλινίκ. Μετά από αυτά συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Μόσχας. Εάν δεν είχα μεγάλη αγάπη για την Τέχνη δεν θα μπορούσα να κάνω όλη αυτή την πορεία.


Πώς έχει εξελιχθεί η τέχνη σας με την πάροδο του χρόνου;

Έχει εξελιχθεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και δημιουργικότητας. Έχω εξερευνήσει νέες τεχνικές, υλικά και από την παραστατική ζωγραφική έκανα μετάβαση στην Αγιογραφία. Εμπνεύστηκα από την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος, κρατώντας τις καλλιτεχνικές επιρροές της Ρωσίας. Η τέχνη μου είναι η δύναμη της ψυχής μου, η Πίστη μου πως όλα μπορούν να πάνε στο καλύτερο ακόμη και όταν ζεις σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η ζωή δεν είναι εύκολη, ήσυχη και ευχάριστη για πολλούς ανθρώπους. Για κάποιους είναι μια καθημερινή μάχη για να σταθούν όρθιοι και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ολονών η πορεία μπορεί να αλλάξει από ένα τυχαίο γεγονός, απροσδόκητο και να επιδράσει δραματικά σε όλους τους τομείς. Η τέχνη γίνεται σύμμαχος για αυτή τη δυσκολία. Γίνεται μέσο επικοινωνίας με τους άλλους που δεν ζουν το δικό σου πρόβλημα όμως απολαμβάνουν τη δημιουργία σου. Το πρόβλημα σου καθαγιάζεται και περνά σε άλλη διάσταση. Βρίσκεται ανάμεσα σε πρόσωπα ιερά που έχουν μαρτυρήσει. Αυτοί ξέρουν από πόνο, όπως ξέρω και εγώ.


Πώς πιστεύετε ότι η τέχνη μπορεί να επηρεάσει ή να αλλάξει τις κοινωνικές αντιλήψεις;

Αυτή είναι η δύναμή της διαχρονικά. Μπορεί να προκαλέσει πολλά συναισθήματα, να προβάλλει κοινωνικές ανισότητες, να δώσει κουράγιο και παρηγοριά για τα δύσκολα της ζωής.


Έχουν οι Έλληνες πολιτισμική και καλλιτεχνική συνείδηση;

Φυσικά είναι η χώρα που έχει επιδράσει περισσότερο από άλλες τον Δυτικό κόσμο, αλλά και εμάς τους Ρώσους. Αρχαία ελληνική τέχνη έχουν δημιουργήσει ισχυρή επιρροή σε όλες τις μορφές τέχνης.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.