Στ. Καλαφάτης: Πολιτική αθλιότητα η προσπάθεια κομματικοποίησης ενός ανθρώπινου δράματος

«Η ομολογία του κ. Ν. Παππά ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας  πριν το δημοσίευμα που επικαλέστηκαν, επισημαίνει πως ήξεραν από πριν τι επρόκειτο να δημοσιευθεί», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της Πρότασης Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης -πατώντας σ’ ένα δημοσίευμα που δεν έλεγε τίποτα καινούριο- προσποιήθηκε άγνοια για να ισχυριστεί πως ανακάλυψε συγκάλυψη. Προσποιήθηκε πως δεν ξέρει ότι η Αστυνομία έστειλε στις ανακριτικές Αρχές όλα τα ηχητικά του ΟΣΕ και όχι μόνο τα αποσπάσματα που δημοσιοποιήθηκαν. Επέδειξε ασχετοσύνη για να βγει μπροστά από κάθε ακραία έκφραση λαϊκισμού, καπηλείας και τυμβωρυχίας».

Υπογράμμισε ακόμη ότι  «ο κ. Κασσελάκης (με έναν ΣΥΡΙΖΑ στο 12%) ζητώντας εθνικές εκλογές και διεθνείς παρατηρητές για την επιτήρησή τους, έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί το  δημοκρατικό κεκτημένο μισού αιώνα, να εμφανίζει τη χώρα σαν τριτοκοσμική, να λειτουργεί σαν υπονομευτής του πολιτεύματος, να προσβάλλει την ίδια τη Δημοκρατία».

Αφού επισήμανε ότι ακόμη και βουλευτές προσποιούνται πως «δεν ξέρουν ότι η βουλευτική ασυλία δεν αφορά στην συγκεκριμένη υπόθεση και δεν καλύπτει κανένα», διερωτήθηκε:  «Υπάρχει κάτι που ψάχνει η Δικαιοσύνη και το κρύβει η Κυβέρνηση; Υπάρχει κάτι που ζήτησε η Δικαιοσύνη και το αρνήθηκε η κυβέρνηση;  Δεν γνωρίζουν ότι εφόσον η Δικαιοσύνη εντοπίσει εμπλοκή υπουργού σε μια υπόθεση οφείλει να στείλει αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή;». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Και είναι φανερό πως η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σε αυτό κυρίως  οφείλεται.

  • Στην απέλπιδα προσπάθεια  των αντιπολιτευόμενων να βγουν από την πολιτική  αφάνεια. 
  • Στην εκτίμησή τους ότι μπορούν -όπως το ξανάκαναν – να επενδύσουν στην τοξικότητα και τη λάσπη. 
  • Στην επιδίωξή  τους να μπει σε αμφισβήτηση η πολιτική σταθερότητα, να προκληθεί κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, να μπουν αναχώματα στην ανοδική πορεία της χώρας. 
  • Ξέρουν άλλωστε πως όσο καλύτερα πηγαίνει η χώρα, τόσο περισσότερο παγώνουν τα κομματικά τους συμφέροντα. Και δεν διστάζουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο κ. Ανδρουλάκης -πατώντας σ’ ένα δημοσίευμα που δεν έλεγε τίποτα καινούριο- έσπευσε να ανακοινώσει απόφαση για πρόταση δυσπιστίας. Προσποιήθηκε άγνοια για να ισχυριστεί πως ανακάλυψε συγκάλυψη. Προσποιήθηκε πως δεν ξέρει ότι η Αστυνομία έστειλε στις ανακριτικές Αρχές όλα τα ηχητικά του ΟΣΕ και όχι μόνο τα αποσπάσματα που δημοσιοποιήθηκαν. Επέδειξε ασχετοσύνη για να βγει μπροστά από κάθε ακραία έκφραση λαϊκισμού, καπηλείας και τυμβωρυχίας.

Την ίδια στιγμή -βλέποντας τον άλλο να παίρνει θέση μπροστινού- ο κ. Κασσελάκης (με έναν ΣΥΡΙΖΑ στο 12%) έσπευσε να ζητήσει εθνικές εκλογές, αλλά και να θέσει θέμα διαβλητότητας ζητώντας διεθνείς παρατηρητές για την επιτήρησή τους. Έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί το  δημοκρατικό κεκτημένο μισού αιώνα. Να εμφανίζει τη χώρα σαν τριτοκοσμική. Να την εκθέτει, να τη διασύρει διεθνώς. Να λειτουργεί σαν υπονομευτής του πολιτεύματος. Να προσβάλλει την ίδια τη Δημοκρατία.  

Και όπως αποδεικνύεται από τη χθεσινή δήλωση του κ. Παππά, η συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας έγινε πριν το δημοσίευμα. Συνεπώς ήξεραν τι επρόκειτο να δημοσιευθεί. Ετοιμάζονταν μαζί αποδεικνύοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος των συγγενών των θυμάτων, ούτε να διερευνηθεί και να μάθει ο κόσμος το τι ακριβώς έχει γίνει, ούτε βεβαίως και τι πρέπει να γίνει ώστε για να μη γίνει ποτέ κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Τους ενδιαφέρει μόνο με ποιο τρόπο θα ρίξουν την Νέα Δημοκρατία αδυνατώντας να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πολιτικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Είναι κοινά αντιληπτό πως η πρόταση δυσπιστίας αποβλέπει στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Πατά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας που να μην συγκλονίστηκε από την τόσο άδικη, την τόση φρικτή απώλεια συμπολιτών μας, -νέων κυρίως παιδιών- την αποφράδα εκείνη νύχτα στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Αποδεικνύει πως, ενώ δεν έχει χρώμα, η ανθρώπινη ευαισθησία, έχει χρώμα -και είναι ευδιάκριτο- η απόπειρα καπηλείας και τυμβωρυχίας. Έχει χρώμα η προσπάθεια πολιτικοποίησης -κομματικοποίησης ακριβέστερα- ενός ανθρώπινου δράματος. Και αυτό δεν είναι απλά και μόνο λάθος. Είναι πολιτική αθλιότητα. Είναι θλιβερό κατάντημα. Ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση ότι υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών στην εθνική τραγωδία των Τεμπών.  Ρωτάμε:

  • Υπάρχει κάτι που ψάχνει η Δικαιοσύνη και το κρύβει η Κυβέρνηση; 
  • Υπάρχει κάτι που ζήτησε η Δικαιοσύνη και το αρνήθηκε η κυβέρνηση; 

Και έπειτα:

  • Πως μπορούν, ακόμη και βουλευτές, να προβάλλουν ζήτημα βουλευτικής ασυλίας;
  • Δεν γνωρίζουν ότι η βουλευτική ασυλία αφορά στην έκφραση γνώμης, την ψήφο, την πολιτική δραστηριότητα κάθε  βουλευτή και τίποτα παραπάνω; Ότι η βουλευτική ασυλία δεν αφορά στην συγκεκριμένη υπόθεση και δεν καλύπτει κανένα;
  • Δεν γνωρίζουν ότι εφόσον η Δικαιοσύνη εντοπίσει εμπλοκή υπουργού σε μια υπόθεση οφείλει να στείλει αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή;
  • Δεν γνωρίζουν ότι μπορούν -αν έχουν στοιχεία- να καταθέσουν προσωποποιημένο κατηγορητήριο στη Βουλή;

Προφανώς το ξέρουν, αλλά δεν το κάνουν.  Και δεν το κάνουν γιατί πρέπει πρώτα να πάρουν ξεκάθαρη θέση:

  • Υπάρχουν ποινικές ευθύνες εξαιτίας της καθυστέρησης στην υλοποίηση μιας σύμβασης για τον ΟΣΕ; 
  • Υπάρχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία επειδή δεν εγκαταστάθηκε πριν την τραγωδία στο Μάτι το 112;
  • Έχουν ποινικές ευθύνες οι υπουργοί όταν συμβαίνει δυστύχημα σε δρόμο που μπορούσε να είναι, αλλά δεν είναι ασφαλέστερος;
  • Έχουν ποινικές ευθύνες οι υπουργοί για τους νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Κόντρα στην προσπάθεια της  Αντιπολίτευσης για χυδαία εργαλειοποίηση του πόνου των ανθρώπων, η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: 

Από την πρώτη στιγμή, συγκροτήσαμε ειδική επιτροπή από εμπειρογνώμονες, η οποία σε πολύ σύντομο χρόνο παρέδωσε το πόρισμά της. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την αναβάθμιση και την απόλυτη προτεραιοποίηση της έρευνας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και διευκολύνουμε σε ό,τι μας αφορά το έργο της. Υπερασπιζόμαστε το κράτος Δικαίου και τολμούμε τη σύγκριση με τα έργα και τις ημέρες αυτών που τώρα παριστάνουν τους κατήγορους.

Συνεχίζουμε παράλληλα τις πολιτικές, τις μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις που πάνε την Ελλάδα πιο ψηλά, που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθογένειες και σύγχρονες προκλήσεις, που βελτιώνουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.