Υπέρ των funds η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς

Το πράσινο φως στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) να λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds στο πλαίσιο του νόμου του 2015 για τις τιτλοποιήσεις και να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Όπως έγινε γνωστό η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία (56-9), ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Το θέμα με την αρμοδιότητα των servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς έχει δημιουργηθεί έπειτα από πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που απαγόρευσε τους πλειστηριασμούς ακινήτων από εταιρείες που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να αποσαφηνίσει την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί λόγω των δύο αντιφατικών αποφάσεων και συγκεκριμένα τις υπ’ αρ. 822/2022 και 1102/2022, με την πρώτη (822/2022) να απαγορεύει το σχετικό δικαίωμα για τις εταιρείες διαχείρισης, σε αντίθεση με την 1102/2022, που νομιμοποιεί το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η σύγχυση έχει προκληθεί λόγω των δύο διαφορετικών νόμων για τις τιτλοποιήσεις, και συγκεκριμένα τον νόμο 3156 του 2003 και τον νόμο 4904 του 2015, βάσει των οποίων έχουν υλοποιηθεί οι τιτλοποιήσεις. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.